Oradea acum 7.000 de ani

Despre Crișana

Despre Crișana

Crișana este o provincie istorică situată în zilele noastre pe teritoriile României și Ungariei, având ca delimitări naturale răul Tisala vest, Munții Apuseni la est, răul Mureș la sud și răul Someș la nord. Ținutul Crișanei a fost împărțit între România și Ungaria în anul 1920.

În partea din România, Crișana este compusă din județul Bihor și cea mai mare parte a județului Arad, iar pe teritoriul Ungariei, din comitatul Bichiș și comitatul Biharia. Capitala tradițională a provinciei este Oradea. Alte orașe importante ale acestei regiuni sunt: Arad, Salonta, Beiuș, Debretin, Bichisciaba și Giula. Principalele atracții turistice sunt Băile 1 Mai și Băile Felix, dar și Cetatea de piatră Șiria, Cetatea de piatră Șoimoș, Castelul Curtici și Cetatea Aradului. Descoperă obiectivele turistice din Crișana.

Aşezare de 7.000 de ani

4,5 hectare de teren cu o istorie de circa 7.000 de ani. Cel mai mare şantier arheologic din Ţara Crişurilor se află la Oradea, în situl Salca – Pepinieră, din strada Ceyrat, și a scos în ultimele luni la inveală peste 450 de urme ale vieţuirii în această zonă, încă de acum 7.000 de ani.

„Până la încheierea săpăturilor vom număra undeva la 500 de complexe. Este vorba de urme de case, vetre de foc, gropi menajare, morminte şi cuptoare începând din Neoliticul târziu, undeva în jurul anului 4.800 înainte de Hristos, şi mergând până în secolul XIII”, a declarat BIHOREANULUI arheologul Gruia Fazecaş din cadrul Muzeului Ţării Crişurilor. Spre exemplu, una dintre cele mai bine păstrate urme o constituie un cuptor pentru ars ceramică datând din secolul II înainte de Hristos, în care au fost descoperite urme de ceramică celtică lucrată pe roata olarului. Aşezare de 7.000 de ani Descoperirile întăresc teza conform căreia zona a fost propice locuirii încă din cele mai vechi timpuri.

Sursa: ebihoreanul.ro.

Written by p⊕vestea

Vacanțe la sfârșit de săptămână

Website: http://povestea-locurilor.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *