Cheile Carașului

Locuri încărcate de legende
Banat

Cheile Carașului

Povestea vârcolacului de la moară

Legenda cea mai puternică din zonă, dar și una dintre cele mai triste, este povestea Svinecei, care spune că un bărbat, fiind foarte rău, a fost transformat în vârcolac. De supărare, a ucis o fată tânără din sat. Părinții fetei au căutat-o zi și noapte, până pe Stâncile Adam și Eva, una dintre cele mai frumoase zone de pe dealurile din jur.

Tot în zona morilor există și legenda foștilor proprietari. Se spune că noaptea în morile de pe mal poți auzi râsete, urlete și uneori chiar instrumente muzicale. Acestea toate ar veni de la spiritele foștilor proprietari ai morilor, care ar fi murit într-un incendiu devastator, însă nu există atestat documentar acest eveniment tragic.

Cu toate acestea, localnicii mai superstițioși refuză să își macine grâul la aceste mori bântuite, de frică să nu tulbure spiritele. Această legendă a spiritelor ce chefuiau pe timp de noapte în mori are și o parte de adevăr. Localnicii obișnuiau să organizeze petreceri, șezători sau dezlegări de vrăji și descântece în interiorul sau în preajma morilor, ba mai mult decât atât, căsuțele erau folosite pentru sfat, locul unde se stabileau datele nunților.

Banatul Montan, Cheile Carașului, locuri încărcate de legende…

Din cele 50 de mori aflate pe râul Rudăria, doar 22 mai sunt încă în picioare și astăzi. Fiecare cu un nume simbolic, una dintre ele cu un nume mai aparte, ce ascunde o legendă care va impresiona cu siguranță. Se pare că Moara Îndărătnică este ocolită de sătenii ce nu vor să-și mai macine grâul în ea. Cauza ar fi faptul că multora dintre localnici li s-a întâmplat să plece cu grâul măcinat de la moară și să aibă acasă surpriza că acesta era din nou boabe. De aici s-a ales moara cu numele de îndărătnică, pentru că refuza să macine cum trebuie.

Descoperă Banatul Montan, priveliști care-ți taie respirația… locuri încărcate de legende, descoperiri interesante și poteci tainice… Cheile Carașului.

Sursă fotografii: Flavius Srinca.
Legendă @ expressdebanat.ro.
360 ° Munții Dognecei

Written by p⊕vestea

Se spune că un popor fără tradiții este un popor fără viitor… ! Viitorul copiilor este de fapt viitorul nostru! Copilul tău trebuie să viseze! Copilul tău are nevoie de o ancoră, are nevoie să îşi cunoască cu adevărat rădăcinile. Copilul tău trebuie să viseze la 7531 de ani de continuitate pentru un viitor sigur pentru el… altfel o să rămână singur în necunoscut. Nu-ţi lăsa copilul singur în necunoscut ♦ susține și TU proiectul

Website: https://europegenesys.com