Tărâmul uriaşilor din piatră

* un muzeu uriaş în aer liber
HYPERBOREA

Tărâmul uriaşilor din piatră

Bisericile rupestre din Munții Buzăului

Ţinuturile acestea, care sunt cunoscute pentru ansamblul religios de aşezări rupestre, le mai putem numi, metaforic, Ţara Luanei. Ţinut de poveste… ţinutul legendelor.

Una dintre legende vorbeşte de o fiinţă atotputernică, un bătrân de demult, un înţelept al timpurilor, stăpân nu numai al meleagurilor ci şi al unei cetăţi cu ziduri care atingeau cerul… Această cetate se pare că era străjuită zi şi noapte de un soare strălucitor, aidoma astrului zilei. Cei ce trăiau acolo erau netemători de moarte…

[fts_facebook type=album_photos id=100000641889893 posts=3 album_id=1030853643720171 image_width=244px image_height=148px space_between_photos=10px hide_date_likes_comments=no center_container=yes]

Complexul de biserici și chilii rupestre

Potențialul locului este foarte mare… noi ne-am alocat 2 zile pentru două obiective:

ZIUA I – Babele de la Ulmet (acces cu mașina până la baza dealului). Se poate vizita în aproximativ 2 ore (dificultatea traseului este una redusă).

ZIUA II – Complexul de biserici și chilii rupestre (acces cu mașina până în satul Nucu). Din păcate drumul este destul de distrus, dar cu grijă se ajunge în zonă. Lăsăm mașina la intrarea în trasee (acolo găsim o hartă cu cele trei trasee de tip circuit). În funcție de pregătirea fizică și de timpul de care dispuneți, puteți alege unul dintre ele. Toate cele 3 trasee sunt de dificultate medie.

Traseele încep din Poiana Cozanei, locul în care găsim și Fundul Peșterii (este primul obiectiv care trebuie vizitat înainte de intrarea în trasee). O peșteră ascunsă după stânci care pare să fi fost un bun adăpost în vremurile îndepărtate. De aici continuăm pe traseul albastru, și parcă într-o cascadă încep să apară restul obiectivelor. Următorul care se dezvăluie este Chilia lui Dionisie, urmat de Biserica lui Iosif, Agatonul Vechi, Agatonul Nou și punctul culminant Crucea Spătarului.

Crucea Spătarului se află în cel mai înalt punct din traseu și ne oferă un peisaj unic. Ajunși la jumătatea traseului, începem să coborâm tot abruptul ce l-am urcat până aici. Urmează să coborâm pe traseul roșu care se sfârșește în satul Nucu, locul în care am lăsat mașina. Pentru această experiență trebuie să vă alocați 4-5 ore. Locul are o energie unică iar chiliile sunt o mărturie vie a trecutului multimilenar al acestui neam.

Mi-am adus aminte de Marija Gimbutas și de cuvintele ei:

„România este vatra a ceea ce am numit Vechea Europă, o entitate culturală cuprinsă între 6.500 – 3.500 î.H., axată pe o societate matriarhală, teocrată, paşnică, iubitoare şi creatoare de artă, care a precedat societăţile indo-europenizate, patriarhale, de luptători din epoca bronzului şi epoca fierului. A devenit de asemenea evident, că această străveche civilizaţie europeană, precede cu câteva milenii pe cea sumeriană. A fost o perioadă de reală armonie, în deplin acord cu energiile creatoare ale naturii.”

Vezi mai mult 360 ° HYPERBOREA, KOGAIONON, Străjerul din CarpațiTrovanții din Buzău.

Written by Daniel ROȘCA

Se spune că un popor fără tradiții este un popor fără viitor… ! Viitorul copiilor este de fapt viitorul nostru! Copilul tău trebuie să viseze! Copilul tău are nevoie de o ancoră, are nevoie să îşi cunoască cu adevărat rădăcinile. Copilul tău trebuie să viseze la 8500 de ani de continuitate pentru un viitor sigur pentru el… altfel o să rămână singur în necunoscut. Nu-ţi lăsa copilul singur în necunoscut ♦ susține și TU proiectul

Website: https://europegenesys.com