Mănăstirea Hodoș-Bodrog

* din primele veacuri ale creștinismului
[ locuri de vizitat ]

Mănăstirea Hodoș-Bodrog

Cea mai veche
așezare monastică din țara noastră
cu viață monahală neîntreruptă… 1177!

Cu voia lui Dumnezeu suntem un popor creștin încă din primele veacuri ale creștinismului, ne-am format ca popor român și creștin deodată. De aceea, în ființa noastră românească, de la început a fost implantată și trairea morală creștină.

Am fost și suntem un popor care niciodată nu a cautat să domine pe alții, ba din contră a fost îngăduitor, a dat dovadă de înțelepciune, credință puternică în Dumnezeu și rabdare desăvârșită, aparându-și cu demnitate interesele religios-morale și naționale, aceasta datorită credinței noastre creștin-ortodoxe, care ne-a călăuzit de-a lungul a doua milenii de existență. Bisericile și Mănăstirile noastre Ortodoxe sunt cele mai grăitoare dovezi ale trecutului nostru:

[fts_facebook type=album_photos id=100000641889893 posts=6 album_id=1048296588642543 image_width=250px image_height=250px space_between_photos=1px hide_date_likes_comments=no center_container=yes]

1177

Prima atestare documentară despre existența mănăstirii o avem din anul 1177, iar informațiile unor istorici locali vorbesc despre existența unor călugări greci (ortodocși), la Hodoș-Bodrog, încă din sec. al XI-lea.

Alte atestări avem în diferite documente din anii: 1213, 1233, 1278, 1293, cu unele derivații ale denumirii de Hodoș. În anul 1446 se generalizează denumirea de Bodrog, iar din anul 1784 apar amîndouă împreună: Hodoș-Bodrog.

Nicolae Iorga

De-a lungul timpului au existat o serie de personalități care și-au adus aportul la dăinuirea acestui monument: Sava Brancovici – 1607; Sofronie, episcop la Lipova și Gyula – 1651; Isaia Diacovici – 1690; Eugeniu de Savoya, care a acordat protecție mănăstirii în anul 1716; călugărul protopsalt Naum Rîmniceanu – 1788; Nicolae Iorga – 1906 și mulți alții.

Așezare

La ieșirea de pe autostradă există indicatoare maro cu Mănăstirea Hodoș-Bodrog. După Zădăreni urmează Bodrogu Nou și aproape de ieșirea din Bodrogu Nou se merge la dreapta (există indicator pt Mănăstire pe ambele părti ale drumului). De la indicator mai sunt aproximativ 2 Km până la Mănăstire.

360 °

Vezi mai mult despre ortodoxie: primul manuscris cu dată sigură scris în România, Mănăstirea Tismana. Trecătoare prin munţi de piatră… Mănăstirea Lainici.

Written by p⊕vestea

Se spune că un popor fără tradiții este un popor fără viitor… ! Viitorul copiilor este de fapt viitorul nostru! Copilul tău trebuie să viseze! Copilul tău are nevoie de o ancoră, are nevoie să îşi cunoască cu adevărat rădăcinile. Copilul tău trebuie să viseze la 7531 de ani de continuitate pentru un viitor sigur pentru el… altfel o să rămână singur în necunoscut. Nu-ţi lăsa copilul singur în necunoscut ♦ susține și TU proiectul

Website: https://europegenesys.com