Pasul Merișor

Din Valea JIULUI spre Ţara Haţegului
[ weekend de p⊕veste ]

Pasul Merișor

Pasul Merişor-Băniţa, accesul în
Ţara Haţegului dinspre Valea Jiului

Primele bătălii după intrarea României în Primul Război Mondial

Neutralitatea României – hotărâtă vara lui 1914 – a fost o decizie îndelung cumpănită. Carol I ştia că vechiul său tratat cu Austro-Ungaria şi Germania putea fi uşor denunţat. Puterile Centrale nici măcar nu îl anunţaseră că vor declara război Serbiei. Vestea i-a fost adusă post factum de ambasadorul Vienei, Czernin. Prima replică a regelui a fost: „Asta înseamnă război mondial”.

Regele Ferdinand a anunţat hotărârea în plenul Consiliului de Coroană din 27 august 1916. Vreme de doi ani, Bucureştiul îşi păstrase neutralitatea. Fiecare tabără încercase să atragă Bucureştiul de partea ei.

Puterile Centrale, adică Germania şi Austro-Ungaria, promiteau mai multe drepturi pentru românii din Transilvania şi protecţie contra pretenţiilor Bulgariei asupra Dobrogei. Antanta, alcătuită din Anglia, Franţa şi Rusia, a fost iniţial foarte rezervată în promisiuni. Dar când aliaţii au întâmpinat mari probleme pe frontul de vest, premierul Brătianu a obţinut recunoaşterea drepturilor României asupra Ardealului. Ferdinand de Hohenzollern a acceptat cu stoicism direcţia impusă de opinia publică şi confirmată cu hotărâre de regină.

Primul Război Mondial, Comuna Băniţa… Pasul Merişor

Pasul Merișor / Pasul Vîlcan, intrarea României în Primul Război Mondial, primele bătălii, august 1916. Trupele române trec Carpaţii în noaptea de 14/15 august 1916 (în principal prin Defileul Jiului) şi printr-o ofensivă energică ocupă Bazinul Carbonifer Petroşani fără să întâmpine o rezistenţă deosebită din partea inamicului, se aflau pe un aliniament incluzând Pasul Merişor.

Riposta inamicului fiind mult mai puternică în acest punct, iar situaţia strategică modificându-se pe Frontul din Dobrogea de Sud (atacul de la Turtucaia din 19 august 1916), ofensiva a fost oprită. Au urmat lupte grele în această zonă, cu atacuri şi contraatacuri de o par­te sau alta, în ambele tabere beligeran­te producându-se pierderi importante…

Toate aceste bătălii care fac parte din glorioasa istorie a poporului român ies acum din cartea de istorie și intră în patrimoniul turismului istoric românesc. Spre aducere aminte tuturor celor care trec pe aici că, la începutul veacului trecut, sute de români de dincolo de Carpați au pierit aici pentru a câștiga dreptul urmașilor lor de a fi frați cu românii din Transilvania.

360 °

Troianul, Traianul sau Drumul lui Traian… Pasul Vâlcan.
Vizitează locul de naştere al poporului român @ King TRAVEL!
Surse: avantulliber.ro, hunedoaraplus.ro, digi24.ro.

Pasul Merișor

[ povestea-locurilor.ro/Circuit-HUNEDOARA ] [ #prinHUNEDOARA * #ValeaJIULUI ]

Posted by P⊕vestea Locurilor on Tuesday, April 24, 2018

Written by p⊕vestea

Se spune că un popor fără tradiții este un popor fără viitor… ! Viitorul copiilor este de fapt viitorul nostru! Copilul tău trebuie să viseze! Copilul tău are nevoie de o ancoră, are nevoie să îşi cunoască cu adevărat rădăcinile. Copilul tău trebuie să viseze la 7531 de ani de continuitate pentru un viitor sigur pentru el… altfel o să rămână singur în necunoscut. Nu-ţi lăsa copilul singur în necunoscut ♦ susține și TU proiectul

Website: https://europegenesys.com