Piatra Zănoagei, Masivul Tulişa, Munţii Retezat

Fosta Mină BĂRBĂTENI

Spre Oboroca * Piatra Zănoagei

Masivul Tulisa este considerat de cele mai multe ori că fiind subunitate a Munților Retezat și este mai degrabă o prezență discretă în peisajul literaturii turistice montane, cu excepția notabilă a traseului turistic marcat (din extremitatea vestică a acestor munți) care urcă pe Dealul Șerpilor până în Curmătura Tulisa (1555 m) și mai departe spre Curmătura Făgețel, Vacarea și Custura.

Munții Tulisa au culmea principală între Munții Retezat și Munții Șureanu.

Limitele nordice, estice și sudice sunt constituite de Depresiunea Hațegului, Culoarul Bănița, Depresiunea Petroșani și Valea Jiului de Vest; iar cea vestică urmărește Văile Bilugul și Rău Bărbat. Culmea principala, acoperită în mare parte cu pajiști punctate de unele stâncării izolate, începe în Curmătura Făgețel (1395 m) și atinge Vârfurile Făgețel (1589 m), Tulisa (1792 m) – care este și cel mai înalt pisc al masivului, Coasta Laturii (1695 m), Mic (1530 m), Oborocii (1545 m).

Începând cu Vârful Muncelul (1360 m), culmea de aici împădurită și pe alocuri impoienita coboară treptat sub limita de 1000 m (Vf. Hogii, 969 m) și sfârșește în Pasul Bănița (759 m), la contactul cu Munții Șureanu. Din culmea principală pornesc ramificații importante, din care reținem culmea Tulisa – Baru, pe care se găsește cel de-al doilea vârf că înălțime al masivului (Baru, 1756 m), precum și culmea Oboroca – Zănoaga – Piatra Zănoagei (1442 m). Acest din urmă vârf, zis și Căpățână de Zahăr, se remarcă pregnant în peisaj prin abruptul sau calcaros bine individualizat și constituie un obiectiv de atracție turistică demn de vizitat.

Fosta Mină BĂRBĂTENI

De la minerit la strategia de turism
… a viitorului… masinile electrice!

Exploatarea Minieră Bărbăteni a fost o exploatare minieră aflată pe teritoriul satului Bărbăteni din județul Hunedoara. Lucrările de deschidere la mina Bărbăteni au început în anul 1965. Producția de cărbune extrasă era transportată la Preparația Lupeni cu ajutorul unui flux de benzi rulante.

Fosta Mină BĂRBĂTENI

[ cel mai curat aer din România ]

În luna decembrie 1998 s-a propus trecerea în conservare a minei, dar mina a continuat să funcționeze ca sector al minei Lupeni. La 1 octombrie 2005, Exploatarea Minieră Bărbăteni a fost desființată ca unitate de sine stătătoare iar prin Hotărârea de Guvern Nr. 644 din 20 iunie 2007 s-a aprobat închiderea definitivă a minei…

360 °

Traseu Oboroca – Piatra Zănoagei, Masivul Tulişa
Aerul de munte din Valea JIULUI, medicament natural…
Din Valea JIULUI spre Ţara Haţegului: Pasul Merișor.
Cel mai curat aer din România * P⊕vestea EUROELECTRIC

Cazare 360 ° Pensiunea RETEZAT * Legendele Munților Retezat

Written by p⊕vestea

Se spune că un popor fără tradiții este un popor fără viitor… ! Viitorul copiilor este de fapt viitorul nostru! Copilul tău trebuie să viseze! Copilul tău are nevoie de o ancoră, are nevoie să îşi cunoască cu adevărat rădăcinile. Copilul tău trebuie să viseze la 7531 de ani de continuitate pentru un viitor sigur pentru el… altfel o să rămână singur în necunoscut. Nu-ţi lăsa copilul singur în necunoscut ♦ susține și TU proiectul

Website: https://europegenesys.com

Comments are closed.