Descifrând moştenirea dacică…

[ Decoding Dacia ]
🏹 GETÆ

Descifrând moştenirea dacică…

Imperiul GETIC, din vechime până în prezent…

Filmul explorează moştenirea Imperiului Getic „din vechime până în prezent”, din perspectiva invaziei şi cuceririi romane din perioada 101 – 106 d.H.r. Tot materialul folosit în film este original. Sunt prezentate, într-o formă deosebit de detaliată 3D digital, în special reconstrucţiile cetăţilor Sarmizegetusa, Blidaru, cea a podului roman peste Dunăre, precum şi Forului şi Columnei lui Traian de la Roma.

Deosebit de importantă pentru film este contribuţia binecunoscutului artist Radu Oltean, care a realizat ilustraţii originale, ce redau reconstituirea bătăliilor dintre daci şi romani.

Pelicula este a treia dintr-o serie numită „România în război” – lansată în ianuarie 2011, de Nicholas Dimăncescu, fiul lui Dan Dimăncescu, consul onorific al României la Boston (SUA) şi producătorul documentarului. În acelaşi an, în luna mai, Nicholas a murit în mod tragic, căzând de pe o stâncă înaltă, în timp ce filma deasupra peşterii Cioclovina. Pe 23 mai 2011, Nicholas Dimăncescu, fiul consolului onorific al României la Boston, care s-a rătăcit în zona Munţilor Şureanu în timpul unor documentări ştiinţifice, a fost găsit mort de jandarmii montani din Hunedoara.

Regizorul Nicholas Dimăncescu, având dublă cetăţenie, americană şi română, se afla de câteva zile în Parcul Natural Grădiştea Muncelului-Cioclovina, împreună cu câţiva prieteni care îl ajutau să realizeze documentarul „Decoding Dacia”. Jandarmii montani care au descoperit trupul tânărului în vârstă de 26 de ani au susţinut că acesta nu era echipat corespunzător pentru munte.

Inspiraţi de pasiunea tânărului de a explora rădăcinile sale româneşti, membri ai familiei şi colegi de la compania de film au hotărât să-i termine filmul. Lansarea filmului a avut loc la Muzeul Naţional de Istorie a României iar în jurul documentarului „Decoding Dacia” a fost structurată şi o conferinţă publică „Recuperarea moştenirii dacice – brăţările regale de aur de la Sarmizegetusa Regia„, susţinută de directorul general al MNIR, Ernest Oberländer-Târnoveanu. La eveniment au fost prezenţi Dan Dimăncescu şi Cristian Lascu, redactor-şef al revistei National Geografic România.

[fts_facebook type=album_photos id=100000641889893 posts=6 album_id=1283699831732557 image_width=250px image_height=250px space_between_photos=1px hide_date_likes_comments=no center_container=yes]

Propaganda comunistă / dacismul…

Documentarul reexaminează întrebarea fără răspuns „Cine sunt Dacii?” și analizează cele două campanii de șase ani (101 – 106 d.Hr.) ale împăratului roman Traian împotriva Daciei și a regelui Decebal. De asemenea, el compară prezentarea propagandistă făcută dacilor, care au trăit pe teritoriul României de azi, pe vremea comunismului, cu o privire mai obiectivă obținută în urma probelor arheologice, cercetării și studiilor realizate de-a lungul a zeci de ani.

Am rămas loiali interesului lui de a filma Carpaţii cei aspri şi oamenii dintr-o bucată care populează astăzi zonele cândva locuite de daci. Mare parte a muncii noastre a fost de finaliza filmările, atât de la faţa locului, cât şi aeriene, la Sarmizegetusa şi Porţile de Fier. Abordarea noastră dă viaţă vechii moşteniri păstrate până astăzi de aceste peisaje.” Dan Dimăncescu

360 ° Documentare

„Niascharian – Să renaștem
„SAHIA Film – Calendarul GETIC
„Cetățile getice din estul Transilvaniei / Harghita – „Har – Getay”

Written by p⊕vestea

Se spune că un popor fără tradiții este un popor fără viitor… ! Viitorul copiilor este de fapt viitorul nostru! Copilul tău trebuie să viseze! Copilul tău are nevoie de o ancoră, are nevoie să îşi cunoască cu adevărat rădăcinile. Copilul tău trebuie să viseze la 7531 de ani de continuitate pentru un viitor sigur pentru el… altfel o să rămână singur în necunoscut. Nu-ţi lăsa copilul singur în necunoscut ♦ susține și TU proiectul

Website: https://europegenesys.com