Mănăstirea Lainici

Stareț al Mănăstirii Lainici timp de 41 ani
ICXCNIKA Oltenia

Mănăstirea Lainici

Cuviosul Irodion – Luceafărul Mănăstirii Lainici

Viața unuia dintre marii stareți ai monahismului românesc este legată de cea a credincioșilor din Defileul Jiului. Cuviosul a trăit între anii 1821 – 1900 și a fost timp de 41 de ani starețul Mănăstirii gorjene Lainici. Cunoscându-se viața sa plină de sfințenie, trupul acestuia a fost dezgropat pentru prima dată în anul 1907. Moaștele Sale s-au găsit întregi, dar au fost așezate înapoi în mormânt.

Până în anul 1989, s-au făcut mai multe încercări de a deshuma trupul Cuviosului, dar nu s-au găsit decât oseminte împrăștiate, nefiind nicio dovadă care să certifice că aparțineau starețului de la Mănăstirea Lainici.

Sfântul Irodion a ales calea călugăriei pe când avea 20 ani, intrând mai întâi în Mănăstirea Cernica, sub ascultarea starețului Calinic. Fugind de orice rău, își iubea nespus frații de obște, petrecea în post și rugăciune, făcând sute de metanii pe zi și dormea doar câteva ore pe noapte. Fiind hirotonit starețul său episcop la Râmnicu Vâlcea, Sfântul Irodion a fost luat cu el, alături de alți ucenici, așa încât, în cele din urmă, este numit stareț la Schitul Lainici.

Fiind cel mai longeviv stareț al acestui schit, Sfântul Irodion a cârmuit obștea vreme de 41 de ani, în timp devenind chiar duhovnicul fostului său stareț, Sfântul Calinic. Numit „Luceafărul de la Lainici”, biruia toate ispitele cu spiritul său isihast, devenind făcător de minuni.

Era văzător cu duhul și tămăduia bolile și pentru că la mormântul său se făceau multe minuni, iar parte din sfintele moaște începeau a fi furate, trupul Sfântului Irodion a fost îngropat la mare adâncime, sub alte sicrie, fiind găsit în anul 2009 și așezat într-o raclă spre închinare, în biserică.

Duhovnic al Sfântului Calinic de la Cernica, Cuviosul Irodion a fost numit de sfântul ierarh, pentru zelul său duhovnicesc, „Luceafărul Mănăstirii Lainici”. Proclamarea solemnă a canonizării sale s-a făcut la 1 mai 2011. Momentul a fost marcat prin citirea Tomosului Sinodal de către Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului:

Dintotdeauna Sfânta Biserica Ortodoxă cinstește după cuviință oamenii plăcuți lui Dumnezeu care au trăit viața pământească în sfințenie și evlavie și care prin faptă și prin cuvânt au adus folos duhovnicesc în sufletele celor credincioși. (…)

Urmând tradiției sfinte a Bisericii Ortodoxe și chemând în ajutor harul Preasfintei și de Viață Făcătoarei și Nedespărțitei Treimi hotărâm ca de acum înainte și în veci starețul Irodion de la Mănăstirea Lainici să fie numărat printre Sfinții Bisericii în ceata cuvioșilor părinți purtători de Dumnezeu și să fie cinstit cu cântări de laudă, cu numele Sfântul Cuvios Irodion de la Lainici. Pentru pomenirea sa statornicim în Duhul Sfânt ziua de 3 mai a fiecărui an, urmând ca numele lui să fie înscris în Sinaxar, în cărțile de cult, precum și în calendarul Bisericii Ortodoxe Române”.

Odată cu proclamarea canonizării Cuviosului Irodion, a fost sfințită și noua biserică a Mănăstirii Lainici, cu hramul „Izvorul Tămăduirii”. Lăcașul de cult fost ridicat în decurs de 10 ani, piatra de temelie fiind pusă imediat după Revoluție de mitropolitul Nestor Vornicescu al Olteniei. Biserica îl are totodată ocrotitor și pe Sfântul Cuvios Irodion de la Lanici.

360 °

Mănăstirea Lainici, trecătoare prin munţi de piatră
Surse: trinitas.ro, basilica.ro, doxologia.ro.

Mănăstirea Lainici

Video: Mănăstirea Lainici. Astăzi este ziua Sfântului Irodion, stareț al mănăstirii timp de 41 ani.

Posted by TRINITAS TV on Thursday, May 3, 2018

Written by p⊕vestea

Se spune că un popor fără tradiții este un popor fără viitor… ! Viitorul copiilor este de fapt viitorul nostru! Copilul tău trebuie să viseze! Copilul tău are nevoie de o ancoră, are nevoie să îşi cunoască cu adevărat rădăcinile. Copilul tău trebuie să viseze la 7531 de ani de continuitate pentru un viitor sigur pentru el… altfel o să rămână singur în necunoscut. Nu-ţi lăsa copilul singur în necunoscut ♦ susține și TU proiectul

Website: https://europegenesys.com