Sarmizegetusa ULPIA Traiana

Țara Hațegului - Colonia Ulpia Traiana Augusta Dacica Sarmizegetusa
🏹 GETÆ

Sarmizegetusa ULPIA Traiana

Poarta de intrare dinspre nord în Ţara Haţegului.

Țara Hațegului este una din regiunile României cu o încărcătură istorică neprețuită. Unul dintre obiectivele turistice cele mai importante ale regiunii este fosta capitală a Daciei Romane – Sarmizegetusa Ulpia Traiana. Localitatea Sarmizegetusa de astăzi este aşezată în partea de vest a Depresiunii Haţegului la 17 km de oraşul Haţeg. Este învecinată cu Munţii Ţarcului la sud și cu Munţii Poiana Ruscă la nord. Accesul în sit se face direct din șoseaua ce străbate Depresiunea Hațegului înspre Caransebeș, imediat după intrarea în comuna Sarmizegetusa.

Fostul oraş din antichitate datează de aproape două mii de ani, iar potrivit arheologilor, doar cinci la sută din suprafaţa sa a fost cercetată în detaliu. De-alungul timpului, localnicii au folosit pietrele care compuneau vechile clădiri ale Ulpiei Traiana Sarmizegetusa ca materiale de construcţii… Biserica Densuş a fost construită din pietre romane fasonate aduse din ruinele Ulpiei Traiana Sarmizegetusa din apropiere iar în prezent ruinele antice se întrepătrund cu terenurile agricole, casele şi drumurile comunei Sarmizegetusa.

ȘTIAȚI CĂ MULTĂ LUME ESTE ÎN CONFUZIE?

Știați că, încă, o mare parte dintre noi nu știm că există două Sarmizegetuse?

Una este Sarmizegetusa Ulpia Traiana, cea mai cunoscută datorită așezării ei chiar lângă drumul dintre Hațeg și Caransebeș, în localitatea Sarmizegetusa, loc ce ne duce cu gândul la năvălitori… dar adevărata capitală a Imperiului Getic este Sarmizegetusa REGIA, ascunsă bine în Munții Oraștiei și care ne duce cu gândul la Burebista și Decebal, loc pe care vă invităm să-l vizitați. Ambele locații se află în județul Hunedoara, tărâmul focului…

Sarmizegetusa ULPIA Traiana, primul oraş roman înfiinţat în vremea împăratului Traian… a fost întemeiat de împăratul Traian între anii 108 – 110. În prezent, ruinele orașului antic constituie un complex arheologic aflat în localitatea Sarmizegetusa din județul Huneodara. În anul 1924 a fost fondat Muzeul de Arheologie Sarmizegetusa / Grădiște, situat în apropiere de Ulpia Traiana Sarmizegetusa.

Înaintea gloriei Romei… și Greciei, chiar înainte de primele orașe din Mesopotamia sau a templelor de pe Nil, în valea Dunării de Jos și Podișul Balcanic locuiau oameni care se aflau înaintea timpului lor în artă, tehnologie… și comerț la distanță!

Muzeul Grădiște

Este situat vizavi de situl arheologic Sarmizegetusa ULPIA Traiana și cuprinde ceramică romană, tehnică militară, instrumente, obiecte din viața de zi cu zi și numismatică ce a fost excavată de-a lungul deceniilor de cercetare arheologică.

Vezi mai mult 360 °

Foto: Ilie Tudorel.

Țara fierului – Ținutul focului – HUNEDOARA.
Capitala spirituală a Imperiului GETIC – Sarmizegetusa REGIA.
Lângă Sarmizegetusa ULPIA Traiana – Cea mai veche biserică din lume în care se slujește!

Written by p⊕vestea

Se spune că un popor fără tradiții este un popor fără viitor… ! Viitorul copiilor este de fapt viitorul nostru! Copilul tău trebuie să viseze! Copilul tău are nevoie de o ancoră, are nevoie să îşi cunoască cu adevărat rădăcinile. Copilul tău trebuie să viseze la 7531 de ani de continuitate pentru un viitor sigur pentru el… altfel o să rămână singur în necunoscut. Nu-ţi lăsa copilul singur în necunoscut ♦ susține și TU proiectul

Website: https://europegenesys.com