Drumul pavat din Sarmizegetusa REGIA

{ andezit, gresie şi calcar }
Ardeal

Drumul pavat din Sarmizegetusa REGIA

Un nou monument descoperit la Sarmizegetusa Regia

Descoperirea asta a fost o mare, mare bucurie pentru noi„.

Nu sunt doar cuvinte menite să impresioneze: vocea şi ochii lui arată că muzeograful se bucură sincer, ca un copil de noutăţile aduse de Campania arheologică 2018. Nu îşi poate stăpâni entuziasmul când vorbeşte despre noua alee pavată decorativ găsită pe terasa IX, la aproape trei metri faţă de nivelul actual al solului.

Este continuarea unui săpături din secolul trecut făcută de profesorul Ioan Glodaru care ne-a oferit punctul de start pentru campaniile de anul trecut şi de acum. Anul acesta ne-am gândit că vom continua ce am început în 2017 şi vom găsi fie gresie preponderent, fie calcar. Ei bine, am dat peste andezit! Şi este limpede că nu este o întâmplare. Am dat şi peste o lespede în formă de “L”, iar toate sunt foarte atent şi frumos îmbinate.

Traseul e şi el modificat faţă de ce ne aşteptam noi, cred că este o descoperire importantă şi interesantă. Andezitul e clar că se lucrează mai greu şi cred că l-au ales după ce au băgat de seamă că, în timp, calcarul nu este atât de rezistent.

Deci, avem aici o perioadă din Dacia târzie în care se schimbă materialele şi putem vorbi de un monument inclusiv decorativ, cu mozaic din trei tipuri de rocă: andezit, gresie şi calcar. Ştim ce culori au andezitul şi calcarul şi geologii ne vor spune şi ce nuanţă avea gresia de aici, pentru că acest maroniu e dat de degradare. Da, avem un joc de culori. Cromatica aceasta, dar şi modul îngrijit în care s-a lucrat, munca meşterilor ne spune câte ceva despre cât de important era pentru geţi acest loc şi că aleea duce, cu siguranţă, la un edificiu important…

Vezi mai mult 360 ° pe replicahd.ro.

Răzvan Mateescu – muzeograf, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei.

Written by p⊕vestea

Se spune că un popor fără tradiții este un popor fără viitor… ! Viitorul copiilor este de fapt viitorul nostru! Copilul tău trebuie să viseze! Copilul tău are nevoie de o ancoră, are nevoie să îşi cunoască cu adevărat rădăcinile. Copilul tău trebuie să viseze la 7531 de ani de continuitate pentru un viitor sigur pentru el… altfel o să rămână singur în necunoscut. Nu-ţi lăsa copilul singur în necunoscut ♦ susține și TU proiectul

Website: https://europegenesys.com