Jurilovca / Gura Portiței @ LIPOVENESC

& Avram IANCU [ SW!M ziua 9 ]
[ locuri de vizitat ] Dobrogea

Jurilovca / Gura Portiței @ LIPOVENESC

De la Jurilovca
la Gura Portiței

[ P⊕vestea Deltei ]
[ SW!M ziua 9 ]

Te invităm în acest centenar să descoperi România așa cum sigur nu ai mai văzut-o împreună cu Avram. Călătoria lui spre Istanbul este plină de aventuri, plină de speranță și nu în ultimul rând plină de credință. Poveștile lui sunt unice întocmai ca și ambiția lui de a le duce mai departe.

La 146 de la moartea Crăișorului Munților, Crăișorul Apelor ajunge la Gura Portiței în a noua zi de înot. A plecat în 2 septembrie din Sulina, a fost naufragiat în Insula Sacalin și astăzi în această zi de o însemnătate deosebită a ajuns la Gura Portiței.

P⊕vestea Deltei
pe traseul lui AVRAM

Jurilovca, pe malul lagunei Razim…

La sud de Gurile Dunării se află cea mai mare întindere de apă dulce din România, un loc despre care puțină lume știe cât de frumos și sălbatic este . Înainte de anii ’80 comunica cu marea prin Gura Portiței și peștii din mare își depuneau icrele acolo. Vorbim despre laguna Razim numită și Razelm sau Iancina, un loc care în antichitate se numea Argamos. Când în 1980 s-au făcut diguri, laguna s-a transformat în lac de apă dulce pentru că a rămas alimentat doar de apa Dunării venită din brațul Sfântu Gheorghe prin canalele Dranov și Dunavăț.

Jurilovca – cea mai mare
comunitate de pescari din Deltă

Jurilovca a fost întemeiată de lipoveni în secolul al XIX-lea, prima atestare documentară datând din 1826. Un centru important al pescuitului în zona Deltei, în prezent este cea mai mare comunitate de pescari din Deltă, centru de colectare și prelucrare a peștelui, precum și un punct de atracție turistică fabulos. Lipovenii sunt ruși din punct de vedere etnic, iar din punct de vedere confesional ortodocși de rit vechi.

Gura Portiţei – destinaţia finală

Pe o fâşie de nisip între Marea Neagră şi Lacul Goloviţa este Gura Portiţei unde poţi înota în mare, iar la numai 50 de metri poţi pescui în Lacul Razelm. Te poţi simţi ca într-o p⊕veste când înoţi printre licurici marini iar dacă ai noroc poţi admira delfinii care înoată pe lângă ţărm…

Astăzi Avram a trecut „pe lângă” cetatea Argamum – Jurilovca însă nu am insistat să își oprească sesiunea de înot pentru o fotografie. Te invităm însă pe tine cititorule să o descoperi – a fost documentată pentru prima oară de către Vasile Pârvan în anul 1916.

Avram este într-o binemeritată pauză după 14 kilometri de înot astăzi.
De mâine, p⊕vestea merge mai departe spre Istanbul…

[ 360 ° Toate p⊕veștile SW!M ]
Surse: cniptbabadag.ro, Marian Sterea – LIPOVENESC, tvr.ro,
Vanea Aniko – Apres Ski Parâng.

De la Jurilovca la Gura Portitei

De la Jurilovca la Gura Portitei
Urmariti-ne si pe instagram: https://www.instagram.com/lipovenesc/
Video: Marian Sterea
Muzica: Olga Niculai si Irina Mihailov, Slava Cercheza, Tulcea

#ExploreDobrogea #DeltaDunarii #GuraPortitei #Lipovenesc #Jurilovca #MareaNeagra

Posted by Lipovenesc on Friday, May 18, 2018

Written by p⊕vestea

Se spune că un popor fără tradiții este un popor fără viitor… ! Viitorul copiilor este de fapt viitorul nostru! Copilul tău trebuie să viseze! Copilul tău are nevoie de o ancoră, are nevoie să îşi cunoască cu adevărat rădăcinile. Copilul tău trebuie să viseze la 7531 de ani de continuitate pentru un viitor sigur pentru el… altfel o să rămână singur în necunoscut. Nu-ţi lăsa copilul singur în necunoscut ♦ susține și TU proiectul

Website: https://europegenesys.com