Burebista, rege al tuturor Regilor…

{ 82 - 44 î. Hr. } { CENTENAR în HUNEDOARA @ Avram IANCU }
🏹 GETÆ

Burebista, rege al tuturor Regilor…

Centenar în HUNEDOARA
@ Avram IANCU [ SW!M ]

Am pierdut o luptă
dar am câștigat războiul!

StrabonAjuns în fruntea neamului său care era istovit de războaie dese, getul Burebista l-a înălțat atât de mult prin exerciții, abținere de la vin și ascultare față de porunci, încât în câțiva ani a făurit un stat puternic și a supus geților cea mai mare parte din populațiile vecine, ajungând să fie temut chiar și de romani…” Isidor din SeviliaRoma însăşi, învingătoarea tuturor popoarelor, a trebuit să slujească supusă şi să primească jugul triumfului getic …” Paul MacKendrick, Europa de la Atlantic la Urali: „Burebista şi Decebal au creat în Dacia o cultură pe care numai cei cu vederi înguste ar putea-o califica drept barbară. Rumânii sunt membri ai unuia din cele mai remarcabile state creatoare ale antichităţii. Sus în Maramureş există un loc marcat drept centrul bătrânului continent.” Carlo Troya, istoric italian (1784-1858): „Niciun popor din cele pe care grecii le numeau barbare, nu au o istorie mai veche şi mai certă ca a geţilor sau goţilor. Scopul lucrării mele, Istorie Getică sau Gotică, se împarte în două părţi şi una din ele arată că geţii lui Zamolxe şi ai lui Decebal au fost strămoşii goţilor lui Teodoric din neamul Amalilor.” Robert Sheringham, De Anglorum Gentis origine disceptatio: “Astfel chiar Pliniu, Mela, Solinus, îi arată pe geți ca poporul Traciei. Toți tracii ar fi fost un singur popor, adică geții, mărturisește Mela (sec. I d.Hr).” „Am arătat că armele geților au fost victorioase în Sciția, Tracia, Dacia, Moesia, la Istru și la Marea Neagră și am spus că ei au avut diferite nume în acele regiuni, din pricina varietății sălașurilor; dar toți au fost numiți geți, cu același nume, de către greci și de către latini. Însă aceștia, cu trecerea timpului, și-au adus trupele și stindardele la ultimele hotare ale Europei, și, fapt și mai agresiv, i-au îmblânzit și i-au domolit pe romanii cei plini de foc, precum și Roma însăși, și cică ar fi istovit într-atât Imperiul Roman, încât de atunci încolo a fost mai ușor de manevrat de către alte neamuri dintre care cele mai multe, prinzând ocazia, ar fi căpătat de atunci încolo curajul de a-și scutura îndelungata sclavie și jugul lor istovitor. Orosius care și-a scris istoria în veacul împăraților Arcadius și Honorius (în care goții, sub conducerea lui Alaric au năvălit în Italia), relatează că geții au fost de neam gotic și sub numele de goți au devastat Imperiul Roman: Curând, spune el, acei geți care acum se numesc goți, despre care Alexandru a declarat că trebuie evitați, de care Pyrrhus s-a îngrozit și pe care Cezar i-a lăsat baltă, după ce au năvălit cu toții în provinciile romane, deoarece lăcașurile lor și toate orașele au fost abandonate și golite, și multă vreme s-au arătat înfricoșători, speră acum prin rugăminți să obțină asocierea cu romanii prin legământ, deși ar fi putut-o obține cu armele.

Cine a spulberat ROMA? Alaric I – Regele Vizigoților – a spulberat Roma în 410 d.Hr. (succesor al Dinastiei Balților – Imperiul Amal / născut în Delta Dunării – Dobrogea).

[fts_facebook type=album_photos id=100000641889893 access_token=EAAP9hArvboQBANKBNsoQYIwCs8ZAk3ZB5iv7bMdgrZAokyYFTADfeV5EQE91uiD1klsz8ZBwneZCXM2YNAG4ZBLWByKjK9P9FSFfENRohLmhuCQlQ1uJZB6RNZBlS697GStveCC5LwtarbKU6ZCx1AO0V8jHOOEandc2c3qrnWqCpVwZDZD posts=6 description=yes album_id=1401005786668627 image_width=250px image_height=250px space_between_photos=5px hide_date_likes_comments=no center_container=yes]

Niascharian – Să renaștem

Suntem singurul popor din lume a căror istorici atestaţi idolatrizează (şi transmit acest sentiment cu autoritate recunoscută), jefuitorii şi distrugătorii de bogăţii materiale şi spirituale ale unui neam născut paşnic şi defensiv, până la umilinţă. Suntem singurul popor din aria de ocupaţie a Imperiului Roman care s-a transformat din rădăcini odată cu începutul procesului de „civilizare” şi am devenit „latini”, bucuroşi de aurul furat, grâul prăduit, femeile violate şi copiii ucişi; aşa spune istoria oficială a unui spaţiu existent timp de mii de ani în aceleaşi graniţe geografice – România.

Am întrebat mereu istoricii şi arheologii documentarului Niascharian cum ar fi arătat poporul român dacă peste el nu ar fi trecut „civilizatorul” Imperiul Roman. Cu ce s-a diferenţiat ocupaţia Imperiului Roman faţă de ocupaţia Imperiului Otoman, sau cel Austro-Ungar? Au reacţionat altfel dacii în faţa romanilor decât vlahii în faţa turcilor şi românii în faţa austro-ungarilor? Există o barieră mentală… în a identifica caracterul opresiv şi al Imperiului Roman si de aici imposibilitatea de a recunoaşte care a fost reacţia logică a populaţiei ocupate; a dacilor, în speţă?

Leonardo Mihail Tonitza

360 °

Foto: Bezergheanu & TORA.
[ circuit HUNEDOARA @ King TRAVEL ]
Niascharian – Să renaștem * documentarul
Vino la CENTENAR în HUNEDOARA @ Avram IANCU
Am pierdut o luptă dar am câștigat războiul @ Avram IANCU
P⊕vestea OLD Europe merge mai departe… spre Istanbul @ AVRAM Iancu

Written by p⊕vestea

Se spune că un popor fără tradiții este un popor fără viitor… ! Viitorul copiilor este de fapt viitorul nostru! Copilul tău trebuie să viseze! Copilul tău are nevoie de o ancoră, are nevoie să îşi cunoască cu adevărat rădăcinile. Copilul tău trebuie să viseze la 7531 de ani de continuitate pentru un viitor sigur pentru el… altfel o să rămână singur în necunoscut. Nu-ţi lăsa copilul singur în necunoscut ♦ susține și TU proiectul

Website: https://europegenesys.com