Fără cerul albastru deasupra capului…

Despre perioada nefastă roșie de până în ’89...
[ weekend de p⊕veste ]

Fără cerul albastru deasupra capului…

ADN-ul VĂII JIULUI

Odată cu perioada nefastă roșie de până în ’89 în plin proces de dezvoltare a industriei grele infuzia de oameni în Valea JIULUI a fost atât de diversă și condensată într-o perioadă atât de scurtă astfel încât a dat naștere unui ADN cu totul și cu totul special. Traiul greu, munca de zi cu zi – fără cerul albastru deasupra capului…… sângele vărsat de părinții noștri au întărit acest ADN până la stadiul în care refuză orice schimbare. Refuză chiar dacă este conștient că traiul rămâne greu – practic sângerează continuu de peste 20 de ani…

Amintiri din copilărie

Îmi aduc aminte din copilărie sunetul salvărilor prin oraș – sunet care transmitea moarte – un sunet aș putea spune sângeriu… de fiecare dată când îl auzeam fugeam acasă la ai mei să văd dacă tatăl meu a ajuns din șut. Cu ajutorul lui Dumnezeu a ajuns de fiecare dată… dar mi-a rămas în minte acel sunet metalic… sunetul morții care plutea în toată Valea JIULUI care a “înroșit pământul” în ultimii ani de extracție intensivă…

Cea mai mare spaimă a fost când am intrat în casa alor mei după o alergătură similară… cred că a fost după explozia de la Petrila din 2008… ultima imagine care mi-a rămas întipărită în minte a fost un trandafir roșu… parcă nu mai avea spini… uitat de bunica mea – Dumnezeu să o ierte – pe măsuța din holul de intrare. Îmi aduc aminte ca prin ceață acel trandafir roșu aproape ofilit… roșul nu mai era roșu… scăpase și de această tragedie. Dumnezeu să-i ierte pe toți!

Suplimentul din șutul minerilor…

Îmi aduc și acum aminte cum înghețam la propiu în stația de la Căprioara din Petrila după fiecare antrenament. În 1997 am intrat la Politehnică în Timișoara și aventura în lumea sportului s-a încheiat pentru mine. Dar între anii 1994 și 1997 de minim trei ori pe săptămână Petrila a fost casa mea… Una dintre cele mai frumoase perioade din viața mea. Artele marțiale îți formează într-adevăr caracterul… în special Kyokushin, un sport extrem de dur care te învață că nu ai de ce să renunți, poți să îți atingi orice obiectiv îți propui… transformă variabila nesiguranță în certitudine prin antrenament, perseverență și atitudine!

Cel mai nostim episod împreună cu echipa: Domnul Profesor, Avram, Gelu, Raul, Koci, Myke… a fost drumul în duba de la mină direct din sala de antrenament până la Oradea în care toți au mâncat suplimentul din șutul minerilor… doar eu bineînțeles eram la limită de categorie… și acum îmi amintesc cârnatul respectiv – aproape la fel ca și amintirea despre trandafirul ofilit al bunicii… am mâncat un măr… 🙂

Viitorul copiilor noștri – 2020

… împreună cu Avram mi-am format personalitatea și caracterul. Îți mulțumesc Avram pentru toată experiența. Astăzi, tot împreună – avem o datorie morală – să formăm și noi la rândul nostru personalitatea și caracterul generațiilor următoare! Lupta ta cu marea este cele mai bun exemplu pentru generația următoare. Copiii noștri trebuie să înțeleagă – indiferent ce își propun – pot să reușească . Lupta ta titanică cu marea definește mult mai mult decât o sursă de inspirație pentru generația următoare… este exemplul pe care copiii noștri trebuie să îl urmeze pentru un viitor sigur.

Voi sunteți de fapt energia lui AVRAM!

Pentru că întodeauna este vorba despre două laturi – cer și pământ, roșu și albastru, mare și munte… alb și negru… și așa mai departe… este rândul nostru, de partea cealaltă a baricadei să îți furnizăm energia de care ai nevoie. Ești un exemplu pentru noi toți iar noi la rândul nostru rămânem alături de tine până la final.

NOI suntem de fapt energia ta, noi îti oferim puterea să mergi mai departe.

Din Turcia mă alătur și eu efortului tău din ultima sută de metri. Vreau să simt la fața locului puterea ta de a depăși orice obstacol… putea ta de luptă cu natura care cu siguranță o să definească viitorul ADN-ului VĂII JIULUI… un ADN într-adevăr puternic. Împreună avem datoria să ducem acest mesaj și în afara Văii. Valea JIULUI este diamantul negru al României – iar viitorul Văii depinde în mare măsură de cum percepe întreaga țară acest mesaj simplu… un mesaj pentru generațiile următoare, pentru viitorul copiilor noștri!

Ne vedem la granița cu Turcia. 😉

PS: voi – admiratorii lui Avram sunteți de fapt energia lui, voi îi oferiți puterea să meargă mai departe. În consecință de ce să nu îl și cunoașteți personal la finalul acestei ierni – cum arată Parângul noaptea!? Vă așteptăm în Valea JIULUI!

360 °

Diamantul Negru al ROMÂNIEI
Cum arată viitorul Petrilei
Valea JIULUI 2020

Written by Daniel ROȘCA

Se spune că un popor fără tradiții este un popor fără viitor… ! Viitorul copiilor este de fapt viitorul nostru! Copilul tău trebuie să viseze! Copilul tău are nevoie de o ancoră, are nevoie să îşi cunoască cu adevărat rădăcinile. Copilul tău trebuie să viseze la 8500 de ani de continuitate pentru un viitor sigur pentru el… altfel o să rămână singur în necunoscut. Nu-ţi lăsa copilul singur în necunoscut ♦ susține și TU proiectul

Website: https://europegenesys.com