Uzina de Reparat Utilaj Minier Petroșani (U.R.U.M.P)

Locul unde a luat naștere "Coloana Infinitului lui Brâncuși"
[ strategie turism ]

Uzina de Reparat Utilaj Minier Petroșani (U.R.U.M.P)

Ce faceți din Hunedoara?

Planorul „Mândra I”
* primul planor ce a zburat în Valea Jiului

O întâmplare fericită avea să aducă ceva nou în activitatea Atelierelor Centrale Petroșani. Ȋn 1936 inginerul şef al Atelierelor Centrale, Ştefan Georgescu Gorjanu, revenind cu automobilul dintr-o delegaţie la Braşov, în oraşul Făgăraş are o pană de motor. Ȋn timp ce era remediată defecţiunea inginerul Georgescu Gorjanu îl cunoşte pe tânărul inginer Gustav Felix Stof, constructor şi inspector de planoare. Ȋn urma discuţiilor purtate cu tânărul inginer, ing. Georescu Gorjanu pleacă etuziasmat şi hotărât să facă tot posibilul pentru deschiderea unui Aeroclub la Petroşani.

Ȋntors acasă, ia legătura cu Directorul general al S.A.R. Petroşani, inginerul Tiberiu Timoc, şi cu sprijinul acestuia se înfiinţează în iunie 1936 Aeroclubul Petroşani (Ionel Berechete, Cornel Moraru, 1996,pag. 9). Pe lângă Atelierele Centrale Petroșani se va înfiinţa un atelier special pentru construirea de planoare, atelier care a fost dotat cu materiale, scule şi unelte speciale pentru această activitate. Ȋn acest atelier, sub conducerea inginerului Gustav Felix Stof se va construi planorul „Mândra I”, primul planor ce a zburat în Valea Jiului (Ionel Berechete, Cornel Moraru, 1996, pag. 9).

După terminarea celui de al II-lea Război mondial Atelierele Centrale Petroşani vor trece în proprietatea statului. De acum acestea vor purta diferite denumiri ca de exemplu: URUMP, IUMP, UUMP, UMIROM, GEROM, funcţie uneori de ministerul de care aparţineau. Dar numai numele se schimbă, specificul acestei uzine a rămas axat pe producerea de utilaje şi aparatură pentru industria minieră.

Amintiri din copilărie…

Locul de muncă al mamei mele – U.R.U.M.P Îmi aduc aminte cum în copilărie după mama nu plângeam niciodată când pleca la lucru… acum realizez și de ce. Copil fiind realizam fără să percep în mod conștient pericolul pe care tatăl meu îl înfrunta pas după pas din prima secundă în care se urca în colivia minei

360 °

Valea JIULUI 2020
Sursă: valeajiului.blogspot.com.
Ce faceți din Hunedoara @ Gazeta de Dimineață
A fost odată locul unde a luat naștere „Coloana Infinitului lui Brâncuși„…

Written by Daniel ROȘCA

Se spune că un popor fără tradiții este un popor fără viitor… ! Viitorul copiilor este de fapt viitorul nostru! Copilul tău trebuie să viseze! Copilul tău are nevoie de o ancoră, are nevoie să îşi cunoască cu adevărat rădăcinile. Copilul tău trebuie să viseze la 8500 de ani de continuitate pentru un viitor sigur pentru el… altfel o să rămână singur în necunoscut. Nu-ţi lăsa copilul singur în necunoscut ♦ susține și TU proiectul

Website: https://europegenesys.com