Delta de lângă București

Grădiștea - Căldărușani - Dridu
Muntenia

Delta de lângă București

Codrii Vlăsiei

La circa 30-45 km de București, într-o zonă de câmpie cu caracteristici rurale, există un Sit Natura 2000 denumit Grădiștea-Căldărușani-Dridu. Situl are suprafața de 6.642,3 hectare, terenuri situate între 44 și 101 m altitudine, aflate în regiunile biogeografice stepică și continentală… la limita acestora. În aria sitului sunt incluse mozaicuri de habitate, de la zone umede lacustre, bălți, canale, cursuri naturale de ape, la fânațe, pășuni, fragmente ale legendarilor Codrii ai Vlăsiei… pădurile ocupând 45% din suprafața sitului.

Situl Natura 2000 Căldărușani

Pădurile sunt constituite din variate specii arborescente, de la specii de stejari, cer, jugastru, frasin, la sălcii, plopi etc. Lacurile din zonă sunt urme ale existenței unor limanuri fluviatile sau rezultate din ridicarea de baraje și diguri; luciul de apă este habitatul unde persistă peștișoara (salvinia natans) o plantă aflată pe Lista Roșie.

Există aici 3 suprafețe de apă mai consistente: lacurile Căldărușani și Dridu și balta numită Balta Neagră, acestea fiind înconjurate de stufărișuri, păpuriș, rogozuri… inclusiv cu zone acoperite de stânjenei de baltă (Iris pseudacorus); cursuri de ape care șerpuiesc prin câmpie, împrejmuite pe alocuri de tufărișuri și zone cu păduri, sunt adevărate coridoare ecologice, totodată reprezintă atracție pentru specii aflate în migrație, ca locuri de hrănire și odihnă… iar pe timp de primăvară-vară se instalează aici efective ale speciilor cuibăritoare.

Descoperă Delta de lângă București…

O vizită în acest sit (ca și în altele), înseamnă încercarea de a observa natura… Cât timp este vorba de arbori, aceștia rămân prezenți indiferent de anotimp, înfrunziți, roșiatici sau cu crengi golașe… dar când vine vorba de a observa păsările, este o cu totul altă poveste. Desigur, există specii sedentare care nu părăsesc acest peisaj… mai ales pădurile, dar dacă ai speranțe să vezi abundență de păsări de baltă… poate că vei avea noroc, poate nu. Maluri de ape care azi sunt pline de limicole, mâine pot să fie lipsite de mișcare, când păsările au plecat mai departe, în călătoriile lor fascinante către Africa toamna sau către nordul Eurasiei primăvara, înainte de începerea cuibăritului. Oricum, destule specii cuibăresc aici, care pot fi văzute cum își cresc puii. La o ieșire prin zonă, în principiu tot vei vedea ceva, ce anume… asta depinde de abilitatea ta de a observa detaliile naturalului, norocul, străduința… dar dacă vrei să vezi toate păsările, este mai bine să mergi la un muzeu, că alea nu pleacă, alea te așteaptă încremenite, cu privirea lor sticloasă.

Aici, în natură, însă există o dinamică, transformare, viața este în derulare, zi de zi și noapte de noapte, dramatică, imprevizibilă, dură, spectaculoasă. Dacă stai seara și privești întinderile de stuf, apa strălucitoare, pădurea liniștită, arborii seculari… dacă asculți păsările de baltă… țipetele și cârâiturile… descoperi Delta de lângă București.

Surse: Peter Lengyel, Natura 2000.
360 ° O p⊕veste din 1637 – Mănăstirea Căldărușani

Written by p⊕vestea

Se spune că un popor fără tradiții este un popor fără viitor… ! Viitorul copiilor este de fapt viitorul nostru! Copilul tău trebuie să viseze! Copilul tău are nevoie de o ancoră, are nevoie să îşi cunoască cu adevărat rădăcinile. Copilul tău trebuie să viseze la 7531 de ani de continuitate pentru un viitor sigur pentru el… altfel o să rămână singur în necunoscut. Nu-ţi lăsa copilul singur în necunoscut ♦ susține și TU proiectul

Website: https://europegenesys.com