Deasupra norilor… 1.168 m

Răsăritul din Parâng @ Hotel RUSU
[ pensiuni la 360 ° ]

Deasupra norilor… 1.168 m

Masivul Parâng

Vârful Parângul Mare
2519 m – al treilea vârf
ca înălțime din România

Accesul în masiv, implicit în staţiune, se poate face dinspre Petroşani, pe şoseaua asfaltată până la staţia de îmbarcare a telescaunului, care asigură transportul până în zona turistică a Parângului Mic. De aici se poate continua cu traseul de creastă care atinge toate vârfurile cu posibilităti de coborâre în căldările glaciare de pe versantul Estic. În perioada de iarnă, pe lângă schi, se mai practică și alte sporturi de iarnă cum ar fi: sanie, snowboard, plimbări cu motoscuter și zbor cu parapanta.

Munții Parâng ocupă o suprafață de 1100 Kmp învecinându-se la nord cu Munții Șureanu, la nord-vest cu Munții Retezat, la est cu Munții Căpățânii iar la vest sunt despărțiți de Munții Vălcan prin Defileul Jiului. Se remarcă prin piscurile de o rară frumusețe: Vârful Parângul Mare – 2519 m fiind al treilea vârf ca înălțime din România; Vârful Cârja – 2405 m; Vârful Parângul Mic – 2074 m; Vârfurile: Mija, Stoienița și Mohorul. Munții Parâng adăpostesc 22 de lacuri glaciare dintre care amintim: Lacul Roșiile; Lacul Gălcescu; Lacul Mija; Lacul Verde.

Hotel Rusu – altitudine 1.168 m

Aerul de munte – Beneficii în funcţie de altitudine

În munţi, la fiecare 100 de metri pe verticală, scade temperatura aerului cu cinci grade Celsius iarna şi şapte grade pe timpul verii. Presiunea atmosferică suferă aceeaşi modificare, fiind cu 10-12 centimetri coloană de mercur mai mică la fiecare 100 de metri. La aceste schimbări se adaugă complexul de factori biometeorologici format de radiaţiile solare, mişcarea aerului şi vegetaţie care influenţează pozitiv corpul uman, mărind speranţa de viaţă a celor care merg frecvent pe munte… mărirea longevităţii.

Între 800-1000 de metri aerul de la munte efect tonifiant, revigorând organismul, în special la persoanele astenice sau anemice, hipertensive sau la bolnavii cu ulcer în fază incipientă. Dacă suferiţi de o fază acută a bolilor biliare, febrile, gastrie sau renale, e indicat să evitaţi această altitudine.

Între 1200-1800 de metri, climatul alpin este leacul pentru persoanele anxioase, suferinzii de TBC sau alte afecţiuni pulmonare, cu excepţia astmului bronşic. Peste 1800 de metri, climatul este benefic doar persoanelor sănătoase, aerul de munte călindu-le imunitatea şi reglându-le apetitul, respectiv procesul digestiv.

360 ° Apus în Pasul Vâlcan – 1612 m

Written by p⊕vestea

Se spune că un popor fără tradiții este un popor fără viitor… ! Viitorul copiilor este de fapt viitorul nostru! Copilul tău trebuie să viseze! Copilul tău are nevoie de o ancoră, are nevoie să îşi cunoască cu adevărat rădăcinile. Copilul tău trebuie să viseze la 7531 de ani de continuitate pentru un viitor sigur pentru el… altfel o să rămână singur în necunoscut. Nu-ţi lăsa copilul singur în necunoscut ♦ susține și TU proiectul

Website: https://europegenesys.com