Biserica rupestră NĂMĂIEȘTI

* străvechi urme istorice...
ICXCNIKA Muntenia

Biserica rupestră NĂMĂIEȘTI

Scobitura din vârful stâncii

Un tezaur etnografic inestimabil!

Accesul spre mănăstirea Nămăiești se face pe drumul București – Târgoviște –Câmpulung Muscel (DN 71, DN 72A, DC 19), 143 km. Așezată la 5 km nord est de Câmpulung, Mănăstirea Nămăiești, se află într-o zonă cu străvechi urme istorice, săpată într-o stâncă de mâini necunoscute și datată din prima jumătate a secolului al XVI-lea (1547), când Mircea Ciobanu îi lasă lui Jupân Dumitru drept ocină în satul Nămăiești, dar condiția ca, dacă nu va avea urmaș, proprietatea să rămână bisericii din stâncă.

Intrarea în Mânăstirea Nămăieşti se află în apropierea şoselei care străbate satul cu acelaşi nume, peste drum de Casa Memorială George Topârceanu. Biserica este „ascunsă într-o stâncă“ şi are turnul săpat în piatră, fiind situată într-o zonă de un pitoresc deosebit, o zonă cu străvechi urme istorice. Tradiţia orală ne spune că o icoană a fost găsită într-o scobitură din vârful stâncii. Această miraculoasă întâmplare a generat o cercetare mai amănunţită. S-a săpat mai jos şi curând s-a descoperit o cavernă de o mărime suficientă care să-i permită transformarea într-o biserică mică.

Maica Domnului i-ar fi spus ciobanului care a dormit pe sfântul lăcaş:

Scoală-te, sapă sub tine şi vei găsi o icoană într-o bisericuţă de piatră. Aici vei face tu biserica în cinstea şi slava intrării în biserică a Sfintei Fecioare Maria, izvor de viaţă şi de tămăduire“.

După ce s-a trezit din acest vis, ciobanul a început să sape cu râvnă şi după trei zile şi trei nopţi a dat de o bisericuţă de piatră, în forma de peşteră. Legenda spune că icoana visată de cioban este chiar aceea care se află în biserica noastră, în partea stângă.

Această icoană o reprezintă pe Maica Domnului cu Pruncul Iisus în braţe. Pictura a fost deteriorată de vreme. Este considerată una dintre cele mai vechi icoane, nu numai din ţară, ci şi din întreaga creştinătate.

Sfântul Apostol Andrei

Când cei doisprezece Apostoli au plecat în lume să predice Evanghelia, Sfântul Apostol Luca le-a dat fiecăruia câte o icoană, iar singura păstrată a fost adusă aici de Sfântul Apostol Andrei, care a propovăduit mai întâi în Dobrogea. Apoi acesta a plecat spre Dacia Superioară, oprindu-se în dreptul unei grote unde aflase că ar trăi un călugăr dac. În dorinţa de a-l creştina pe acesta, Sfântul Apostol Andrei ar fi intrat în grotă, mai spune legenda, dar negăsind pe nimeni, le-ar fi spus celor cu care călătorea: „NEMO EST“ (Nu este nimeni), de unde şi numele de Nămăieşti. A lăsat însă icoana în această grotă, în partea de nord, aproximativ în acelaşi loc în care se află acum biserica mânăstirii.

Despre biserica de la Nămăiești, Petre Ispirescu scrie: „Închipuiți-vă un stei de piatră sau de pietroi cam gogoneț, format dintr-o materie de același fel, aproape cât o cetățuie de mare, ieșit din coasta muntelui. În acest gomoltoc de piatră este scobită cu dalta o gaură mare cât o chiliuță și în astă chilie înființată o bisericuță.” Biserica, stăreţia şi o parte dintre chilii au avut de suferit din cauza incendiilor provocate de bombele căzute în zonă în timpul Primului Război Mondial, dar flăcările n-au atins icoana. Biserica are hramul „Intrarea în Biserică a Maicii Domnului“ şi „Izvorul Tămăduirii“, iar masa din altar este cioplită într-un bloc de piatră.

Pentru a se respecta tradiţia încetăţenită din vechime, mânăstirea este slujită de 33 de călugăriţe, număr egal cu cel al anilor trăiţi de Hristos pe pământ. Această aură mistică şi legendară în acelaşi timp a atras curioşi încă din cele mai vechi timpuri. Oamenii vin la Mânăstirea Nămăieşti să se roage la icoana făcătoare de minuni ori să viziteze pur şi simplu această mânăstire dăltuită în piatră vie. Aici la Nămăiești ne-am simțit ocrotiți de braţele Maicii Domnului. Ne-am convins imediat că acesta era adevărul, căci Maica Domnului ne spune:

Şi voi, oamenii, ar trebui să vă îmbrăţişaţi cât mai des între voi, aşa cum se îmbrăţişează îngerii şi să vă adunaţi cu toţii în jurul iubirii şi înţelepciunii divine. Căci toţi sunteţi îngeri ai Tatălui Ceresc, dar cei mai mulţi aţi uitat pentru ce aţi venit pe acest pământ. Să vă îmbrăţişaţi cu iubire, dar şi să primiţi iubirea oamenilor, aceasta este însăşi Împărăţia lui Dumnezeu! În acest mod planeta Pământ îşi va recunoaşte copiii pierduţi şi îi va ocroti de marele dezastru planetar care urmează să se petreacă”, apoi a spus: „Această ţară este consacrată în totalitate lui Dumnezeu. Ea este Grădina Iubirii de Dumnezeu şi voi toți sunteţi copiii mei cei iubiţi. Datorită lacrimilor care au udat de milenii, neîncetat, acest pământ sfânt, din el a crescut Floarea Vieţii. Ea se va face cunoscută tuturor neamurilor prin Marea ei Iubire şi Înţelepciune Divină.

… din SUFLETUL NEAMULUI ROMÂNESC
Un tezaur de iubire duhovnicească pentru om, neam și țară!

Muzeu amenajat în curtea Mănăstirii ascunde un tezaur de o valoare inestimabilă format din costume tradiționale. Mulțumim pe acestă cale Maicii Starețe Ana Lucia Nedelea, care ne-a făcut o prezentare divină a locului.

Maica Stareță ANA LUCIA NEDELEA
Profesor Ion Sevastian Cornățeanu
Narator / foto: Emil Frățilă.

360 °

Credința neamului românesc!
Mănăstirea rupestră Corbii de Piatră – Argeș

Written by p⊕vestea

Se spune că un popor fără tradiții este un popor fără viitor… ! Viitorul copiilor este de fapt viitorul nostru! Copilul tău trebuie să viseze! Copilul tău are nevoie de o ancoră, are nevoie să îşi cunoască cu adevărat rădăcinile. Copilul tău trebuie să viseze la 7531 de ani de continuitate pentru un viitor sigur pentru el… altfel o să rămână singur în necunoscut. Nu-ţi lăsa copilul singur în necunoscut ♦ susține și TU proiectul

Website: https://europegenesys.com