Obiective turistice
Timişoara 2021
Parcul Eroilor
Monumentul din centrul parcului a fost inaugurat cu fast în 30 decembrie 1962. Lucrarea aparţine unui cunoscut sculptor, Ion Vlad, care s-a născut la Feteşti, în judeţul Ialomiţa. El a realizat, printre altele, şi faţada Operei Române din Bucureşti sau faţada Spitalului din Oneşti. Pe monument a fost trecut, după Revoluţia din 1989, un citat nou:
„Glorie ostaşului român, moştenitor al tradiţiilor istoriei străbune care a luptat cu eroism împotriva bolşevismului şi fascismului pentru libertatea şi independenţa patriei”.
România MARE
Muzeul Catedralei Mitropolitane
Recent renovat, Parcul Eroilor, îți oferă momentul de introspecție interioară spre o Românie Mare…
După ce termini de vizitat Muzeul Catedralei Mitropolitane din Timișoara aflat la subsolul Catedralei ( * se intră în muzeu din interiorul Catedralei… prin dreapta altarului), peste drum, în Parcul Eroilor, poți să ai un moment de respiro și să faci un pas înapoi în timp la statuia soldatului român… un pas înapoi spre timpurile demult uitate când România era MARE.
Brătianu, în momentul în care a negociat tratatul de aderare a României la Antanta în 1916, a cerut ca granițele vestice ale României să fie delimitate de Tisa și de Dunăre, ceea ce însemna ca întreg Banatul istoric, inclusiv ceea ce noi numim astăzi Banatul sârbesc și unguresc, ar fi trebuit să fie în componența României… Deși România revendicase Banatul în cadrul granițelor sale naturale, până la Tisa și Dunăre, Banatul a fost în cele din urmă împărțit între Regatul României (aproximativ 2/3) și Regatul sârbilor, croaților și slovenilor (aproximativ 1/3). În varianta inițială cerută de Brătianu, tunurile românești băteau cu ușurință porțile Belgradului…
Unirea Banatului cu România a fost proclamată pe 1 decembrie 1918 la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia. Preluarea administrație Banatului de către autoritățile românești s-a desfășurat însă cu întârziere și cu mare greutate, datorită prezenței în regiune a trupelor sârbe și franceze. Administrația românească s-a instalat în Banat abia un an mai târziu, unirea fiind consfințită de intrarea trupelor românești în Timișoara pe 3 august 1919.
Parcul Eroilor și Muzeul Catedralei Mitropolitane, două obiective turistice extrem de importante în Timișoara, o Timișoară care se pregătește să dețină titlul onorific de Capitală Culturală Europeană în 2021.
360 °
Primirea armatei române în Timişoara