Vizitează Morile de Apă din România

Legenda ultimei mori cu apă din Țara Făgărașului.
[ c i r c u i t e ]

Vizitează Morile de Apă din România

Crâmpeie din vechime

Un traseu deosebit pentru iubitorii de călătorii este: Predeal – Zărnești – Făgăraș (DN73A) cu trecere prin satele de munte Poiana Mărului, Șinca VECHE, Ohaba și Sercaia. Lângă Șinca Veche, la Ohaba, cea mai veche moara din Țara Făgărașului încă macină. Este o moară de apă care funcționează perfect în ciuda faptului că are mai mult de 130 de ani de activitate. Pietrele morii au fost aduse din Franța, în 1873 și nu au fost niciodată înlocuite. Pentru turiștii care se abat prin această zonă a Țării Făgărașului, cu destinația Șinca Veche și complexul mănăstirii rupestre, o oprire la Moara de Apă de la Ohaba, completează experiența rusticului, a vieții satului așa cum se mai păstrează, în crâmpeie din vechime.

Locul unde se macină timpul…

Cândva, toate satele din valea Șercăiței aveau moară. Datorită masivelor transformări aduse de invazia civilizației moderne, peste lumea satului, cele mai multe instalații țărănești din Țara Făgărașului s-au ruinat și, în cele din urmă, au dispărut. Fiindcă a supraviețuit mai mult de un secol, moara de la Ohaba, a fost supranumită și Moara cu Noroc. Astăzi, chiar în curtea morii, există și pensiunea Moara cu Noroc, care emană și ea parfumul rustic al locului. Moara datează din 1873 și proprietarul este un om foarte primitor. Face parte din a IV-a generație care duce tradiția mai departe. A fost tot timpul proprietate privată chiar și în 1962 când sa făcut cooperatizarea și bunicul dumnealui pentru că nu a cedat moara comuniștilor a făcut ani grei de pușcărie. Unica sursă de energie este debitul de apă, tot ansamblul de punere în mișcare și de funcționare este pe curele și role din lemn.

Am încercat să o păstrăm și să o
conservăm așa cum a fost,
fără nicio îmbunătățire
.”
Nicolae POPA

Toate piesele sunt originale și datează din 1873. Este formată din 2 pietre de moară: una fixă și una mobilă, cea mobilă se învârte și zdrobește grăuntele. Aceste piese sunt făcute la Lyon în 1873 și nu au fost schimbate niciodată. Reparația lor se face cu niște ciocane speciale care întrețin rizurile care macină boabele. Cu aceeași moară cu ajutorul separatorului macină și grâu pt făină de 3 feluri și mălai pentru animale. Cu ajutorul unui șurub se ridică piatră mobilă de pe piatră fixă și in funcție de înălțime se obține granulația dorită. Curelele sunt uriașe și făcute din textura de cauciuc…

Contact: Doamna POPA Pensiunea Moara cu Noroc * 0745 656 875
360 ° Țara Almăjului ♦ locul unde se macină timpul ♦ Rudăria

În 2020 #stămacasă,
vizităm România, 💙💛❤
reSTART-ăm turismul românesc!

Viziteaza Morile de Apa din Romania Header Povestea Locurilor campanie Stam Acasa Strategie Turism Romania

Written by p⊕vestea

Vacanțe la sfârșit de săptămână.

Website: http://povestea-locurilor.ro