⚔️ Neamul Corvinilor ⚔️

Voicu Corvin 🇷🇴 Iancu de HUNEDOARA 🇷🇴 Matei Corvin
Ardeal

⚔️ Neamul Corvinilor ⚔️

Castelul Corvinilor &
P⊕vestea Corvineștilor

Iancu de HUNEDOARA ⚔️⚔️⚔️

Castelul Corvineștilor, Corvinilor… Huniazilor din Hunedoara este unul dintre cele mai valoroase monumente ale arhitecturii medievale din România, locul de naștere al marelui voievod Iancu de Hunedoara. Iancu de Hunedoara şi fiul său Matia Corvin au copilărit în castel… Iancu de Hunedoara s-a născut probabil la curtea regală şi a copilărit la Hunedoara, în castelul pe care părintele său Voicu l-a primit ca danie după naşterea lui. Pe moşia Hunedoarei şi-a petrecut deci copilăria marele erou. A cunoscut de mic viaţa ţăranilor din acele părţi, şi-a cunoscut rudeniile, printre cnejii şi micii nobili din acele locuri, a văzut pe munţii care sţrăjuiau în zarea de miazăzi castelul părintesc focurile ce dădeau semn sinistru, în noapte, despre apropierea unor armate turceşti, a putut vedea chiar răniţii unor lupte ce s-au dat cu turcii, în părţile Haţegului, pe la 1421, scria Camil Mureşan, în volumul Ioan de Hunedoara şi vremea sa, publicat de Editura Tineretului în 1957.

🇷🇴 Matei Corvin 🇷🇴

Matei Corvin a domnit 32 de ani (între 1458 și 1490) ca rege al Ungariei și domnia sa a fost cea mai strălucită din istoria regatului apostolic (papal) Ungaria. Matei Corvin, născut Matei de Hunedoara, cunoscut și ca Matei Corvin, în latină Matthias Corvinus, în germană Matthias Corvinus, în croată Matija Korvin, (n. 23 februarie 1443, la Cluj-Napoca, d. 6 aprilie 1490, la Viena) a fost unul dintre cei mai mari regi ai Ungariei.

Matei s-a născut în 1443 la Cluj, ca al doilea fiu al lui Ioan (Iancu) de Hunedoara în casa Stefan Kolb. Ioan (Iancu) de Hunedoara a fost renumit conducător militar, care a întreprins în calitate de regent al Ungariei o serie de campanii militare reușite împotriva Imperiului Otoman, lăsând fiului său un regat sigur și stabil. Mama lui Matei a fost Erzsebet Szilagyi (Elisabeta), dintr’o familie de nobili maghiari cu foarte mare influență, fiica căpitanului Laszlo Szilagyi de Horogszeg (Ladislau) al cetății de la Bradics și sora lui Mihai Szilagyi, voievod transilvănean și regent ungar. A primit la botez numele de Matei ca născut în ajunul zilei de 24 februarie, zi în care calendarul roman îl comemorează pe Apostolul Matei (trecut în calendarul răsăritean pe 9 august). Din cauza frecvenței reduse a numelui Matia în spațiul românesc transilvănean, prenumele regelui a fost și este pronunțat de români, Matei. Aceasta poate fi și o urmare a asemănării numelui apostolului Matia, cu cel al evanghelistului Matei (sărbătorit la 21 septembrie în calendarul roman universal, respectiv la 16 noiembrie în cel creștin ortodox).

Mai mult, în Moldova s’a încetățenit numele Mateiaș, de la numele maghiar al regelui, Matyas (Mattia). De aici, istoricii din Muntenia l’au preluat ca Matei, considerând numele Mateiaș ca fiind un diminutiv. Însă numele corect, care rezultă din documente, este Matia / Mattia / Mathias. Epitetul Corvinus provine de la stema familiei, ce conținea un corb (corvus în latină).

Blazonul Corvineștilor 💙💛❤

Satul Corbi, ale cărui origini se pierd într-o epocă legendară, se numea în vechime Corbii de Piatră, iar numele se pare că este legat de familia Corvineștilor, a cărui proprietate a fost. Ruinele castelului lui Voicu Corvin, tatăl lui Iancu de Hunedoara, se mai văd și astăzi. Legenda spune că într-o zi, Iancu, copil fiind, în timp ce se juca cu un inel, un corb a îndrăznit și i l-a răpit din mâini. Tatăl lui Iancu apare la timp și doboară pasărea cu o lovitură de săgeată. Ioan Corvin, mai cunoscut ca Iancu de Hunedoara, va folosi această întâmplare pe care o va portretiza în blazonul casei sale; un corb cu un inel în cioc. Mai târziu, fiul său Matei, viitorul rege al Ungariei, va înlocui inelul cu o cruce. Prima atestare documentară a satului, apare în 1456, într-un hrisov domnesc, emis în limba slavonă, la Târgoviște, pe atunci, cetatea de scaun a Valahiei.

Vizită virtuală
prin Castelul Corvinilor

Expoziţia de tortură din Muzeul Castelul Corvinilor este amplasată în beciul clădirii care găzduieşte spaţiile administrative ale complexului medieval, dar şi Muzeul de Arheologie, Istorie şi Etnografie Hunedoara. Expoziţia redă vizual şi auditiv scene de la schingiuirile practicate în zona Transilvaniei, în Evul Mediu.

În 2020 stăm acasă,
vizităm România 💙💛❤
& reSTART-ăm turismul românesc!

Descoperă 🇷🇴 HUNEDOARA 🇷🇴
locul de naștere al poporului român
!

Written by p⊕vestea

Se spune că un popor fără tradiții este un popor fără viitor… ! Viitorul copiilor este de fapt viitorul nostru! Copilul tău trebuie să viseze! Copilul tău are nevoie de o ancoră, are nevoie să îşi cunoască cu adevărat rădăcinile. Copilul tău trebuie să viseze la 7531 de ani de continuitate pentru un viitor sigur pentru el… altfel o să rămână singur în necunoscut. Nu-ţi lăsa copilul singur în necunoscut ♦ susține și TU proiectul

Website: https://europegenesys.com