Gura și Cheile Dobrogei

💙💛❤ 🇷🇴 P E L A S G I A 🇷🇴 💙💛❤
[ de la începutul lumii ] Dobrogea

Gura și Cheile Dobrogei

Pe fundul mării!

De la legendă la adevăr!

La nord-vest de Constanța este localitatea Gura Dobrogei, iar la nord-vest de Gura Dobrogei se află așezarea Cheia. La Cheia ne aflăm pe teritoriul Dobrogei Centrale, cuprins între falia Peceneaga – Camena (la nord) (Peceneaga, localitate pe malul Dunării, la 48 km nord de orașul Hârșova; Camena, localitate la vest de DN 22D, imediat la sud față de localitatea Slava Rusă) și falia Capidava – Ovidiu (la sud) (Capidava, localitate pe malul Dunării, la 22 km nord de orașul Cernavodă; Ovidiu, localitate la 10 km nord-vest de Constanța). Drumul dintre localitățile Cheia și Gura Dobrogei, prin Casian, nu este acesibil decât cu mașină cu garda înaltă sau cu căruța. Drumul dintre Târgușor și Gura Dobrogei, prin Valea Visterna, este pietruit, lat și nu prezintă denivelari importante.

Cheia a fost pe fundul mării! La sud de localitatea Cheia curge – venind spre așezare – prin cheile străbătute și de șoseaua asfaltată Târgușor – Cheia, apa cu același nume. Bazinul superior al Văii Cheia este încă insuficient cunoscut și descris; acolo se află un relief extrem de interesant, puternic denivelat; câteva drumuri „la negru”, cum spun localnicii, referindu-se la căile de pământ / direct pe pământ, pornesc din perimetrul localității Mireasa către direcția localității Cheia. Coloniile de corali se înșiră de-a lungul șoselei Târgușor – Cheia; pe unii dintre pereți se află trasee de escaladă, la fel ca și pe malul stâng al văii.

Peștera La Adam

Săpăturile făcute de Institutul de Speologie în peșteri și adăposturi sub stâncă pe Valea Cheia, dar și în vecinele ei de hidrografie, Visterna și Casimcea, în anii 1956-1981, au arătat că depozitele fosilifere s-au acumulat aici într-o perioadă mai mare de 700.000 ani, interval sfârșit prin secolele III-IV ale erei noastre. Fauna găsită în săpături era caracteristică stepelor din estul Europei și Asia Centrală, dovedind migrații dinspre nord (ren, vulpe polara etc.) și sud.

Din Peștera La Adam, aflată pe Valea Visterna, au fost recoltate și unelte folosite cândva de cei care au trăit sau au trecut pe aici, începând cu perioada pietrei cioplite cu vârf și muchii (premusteriene) până la piese din epoca romană (o parte sunt expuse în Muzeul de arheologie din Constanța) (un loc amplu este dedicat Peșterii La Adam și la Muzeul de Geologie din București).

DARUL ☯️☯️☯️☯️ VIAȚA

CULEASĂ DIN STRAEBUNE GETÆ :

♦ Într-o zi Gândul Primordial întreabă pe terraformatori ”Vechii Părinți” : ”Unde să ascund secretul vieții ?” Ei au răspuns la unison : ” ÎN adâncul pământului ! ” Dar Gândul Primordial le răspunde : ”Nu , acolo este primul loc în care vor cauta !” … ” Vechii Părinți ” :” Poate în adâncul Oceanului ? ” , Gândul Primordial : ”Le va trebui puțin timp dar il vor găsi și acolo ! ” … ” Vechii Părinți ” : Poate pe vârful celui mai înalt munte ? Gândul Primordial : ” Nu , vor încerca să se cațere și până acolo , în final vor ajunge și pe vârful muntelui ! ” …

Vechii Părinți ” : ” În stelele cele mai îndepărtate ? ” Gândul Primordial : ” Nu , mereu năzuiesc să atingă stelele și vor ajunge și acolo ! ” … ” Vechii Părinți ” au devenit tăcuți , nu știau ce să mai spună … ” Știu unde … ! a spus Gândul Primordial … Îl voi ascunde undeva unde nu vor gândi să îl caute . ÎL VOI ASCUNDE ÎN INTERIORUL LOR ! Săvârșitu-SA !” ♦

Te invităm să compari această cruce întipărită în stânca din Cheile Dobrogei (* fotografia Cheile Dobrogei 0) cu cea din Valea Soarbele de la legendă la adevăr descoperă ♦ vechiul lanț al munților CHIMERICI ♦ PELASGIA ♦ Valea Hiperboreei & Harta Uriașilor

Bibliografie: Lucrările Institutului de Speologie „Emil Racoviță”, tom I-II, 1962-1963, Editura Academiei, București. Programul excursiilor – Simpozionul de carstologie teoretică și aplicată, Costinești, 1993. Atolii din Cheile Dobrogei: Ică Giurgiu, Andrei Samoil (Clubul de Speologie „Emil Racoviţă” Bucureşti), Florin Panait (Bucureşti). Povestea: Daniel Mihai.

🇷🇴 reBranding ROMANIA 🇷🇴
Un proiect CSR B2B Strategy
Written by Daniel ROȘCA

Se spune că un popor fără tradiții este un popor fără viitor… ! Viitorul copiilor este de fapt viitorul nostru! Copilul tău trebuie să viseze! Copilul tău are nevoie de o ancoră, are nevoie să îşi cunoască cu adevărat rădăcinile. Copilul tău trebuie să viseze la 8500 de ani de continuitate pentru un viitor sigur pentru el… altfel o să rămână singur în necunoscut. Nu-ţi lăsa copilul singur în necunoscut ♦ susține și TU proiectul

Website: https://europegenesys.com