Peștera lui Bechir

P⊕vestea ultimului haiduc din Basarabia
Moldova

Peștera lui Bechir

Schitul rupestru Bechir

În stâncile abrupte din vale se află schitul rupestru Bechir, considerat cel mai vechi ajuns până în zilele noastre, datând probabil din sec. VI – VIII. Primele mărturii scrise că aici a existat o sihăstrie sunt din sec. XIX. I se mai zice și Peștera lui Bechir, uneori asociată cu numele unui haiduc, alteori cu a unui monah. Peștera-biserică este săpată în stâncă și amintește de așezările rupestre din diverse colțuri ale lumii creștine (Caucaz, Crimeea, Asia Mijlocie), fiind în acest sens un unicat pentru spațiul românesc.

Schitul este format dintr-o încăpere mică orientată cu altarul spre nord și cu o ușă-ferestruică mică spre sud, dar are un interior ornamentat cu elemente constructive cioplite în piatră și care imită interiorul unei biserici de lemn de epocă. Pe pereți se văd urmele icoanelor. Caverna este amplasată la o înălțime de 12-14 m pe o stâncă verticală albă de calcar. Aceasta și acum rămâne greu accesibilă vizitării pentru ajoritatea turiștilor. Schitul se află sub protecția statului și nu sunt permise intrările neautorizate. Monumentul are o importanță științifică mare, deoarece conservează aflorimentele geologice vechi

Pe versantul stâncos a fost recent construită „Lumânarea recunoștinței”, o capelă ortodoxă de cca 30 m înălțime, spre care duce de la baza defileului până în vârf o scară cu 564 de trepte.

Ultimul haiduc din Basarabia

Schitul rupestru “Peştera Bechir” poate fi admirat când mergi pe serpentina de la intrarea în municipiul Soroca. Deși este la vedere, accesul către chilie este foarte dificil, din cauza înălțimii de peste 6 metri de la nivelul solului. Denumirea “Peștera Bechir” a fost dată de localnici, Bechir fiind numele ultimului haiduc din Basarabia care s-ar fi adăpostit în stâncă acum câteva secole.

Vechimea ei însă rămâne o enigmă pentru cercetători. Se crede ca aceasta datează din secolele VIII-IX, potrivit unor cercetări făcute de istoricul Vlad Ghimpu. Tot el avertizează despre pericolul distrugerii acestui monument istoric, dacă nu va fi protejat și restaurat.

În același timp schitul rupestru nu este inclus nici măcar în Registrul Monumentelor Ocrotite de Stat. Cerem ca autoritățile locale și naționale să nu ignore acest monument și să întreprindă măsuri urgente de conservare, restaurare și promovare!!! Petiția poate fi semnată aici: Salvăm schitul rupestru „Peștera Bechir” din Soroca! Vadim Șterbate

360 °

Biserica rupestră Corbii de Piatră

Schitul rupestru “Peştera lui Bechir”

Schitul rupestru “Peştera Bechir” poate fi admirat când mergi pe serpantina de la intrarea în municipiul #Soroca. Deși este la vedere, accesul către chilie e foarte dificil, din cauza înălțimii de peste 6 metri de la nivelul solului. Denumirea “Peștera Bechir” a fost dată de localnici, Bechir fiind numele unui călugăr care s-ar fi adăpostit în stâncă acum câteva secole. Vechimea ei însă rămâne o enigmă pentru cercetători. Se crede ca aceasta datează din secolele VIII-IX, potrivit unor cercetări făcute de istoricul Vlad Ghimpu. Tot el avertizează despre pericolul distrugerii acestui monument istoric, dacă nu va fi protejat și restaurat. În același timp schitul rupestru nu este inclus nici măcar în Registrul Monumentelor Ocrotite de Stat.
Cerem ca autoritățile locale și naționale să nu ignore acest monument, dar să întreprindă măsuri urgente de conservare, restaurare și promovare!!! Petiția poate fi semnată aici – https://secure.avaaz.org/ro/community_petitions/Ministerul_Educa_Salvam_schitul_rupestru_Pestera_Bechir_din_Soroca_1
.
P.S. Pe când eram elev mi-am scrijelit și eu numele în interiorul ei, și-mi pare rău de acest lucru. Dacă știam de atunci despre valoarea ei, dacă ar fi fost protejată în ultimele decenii, poate că azi s-ar fi păstrat multe dintre elementele ei inițiale. Oricum mă simt vinovat și responsabil de starea în care a ajuns acest monument de valoare națională și internațională.
P.P.S Schița a fost realizată în cadrul proiectului cinematografic "Moldova Mea" realizat de OWH Studio cu suportul Ambasadei SUA în Republica Moldova.

Posted by Vadim Șterbate on Wednesday, February 27, 2019

Written by p⊕vestea

Se spune că un popor fără tradiții este un popor fără viitor… ! Viitorul copiilor este de fapt viitorul nostru! Copilul tău trebuie să viseze! Copilul tău are nevoie de o ancoră, are nevoie să îşi cunoască cu adevărat rădăcinile. Copilul tău trebuie să viseze la 7531 de ani de continuitate pentru un viitor sigur pentru el… altfel o să rămână singur în necunoscut. Nu-ţi lăsa copilul singur în necunoscut ♦ susține și TU proiectul

Website: https://europegenesys.com