“Nu cu argumente filosofice şi umanitare se pot convinge tiranii, ci doar cu lancea lui Horea…!”

Avram IANCU: Tată, nu-i bună rânduiala de acum. Trebuie schimbată!
Ardeal

“Nu cu argumente filosofice şi umanitare se pot convinge tiranii, ci doar cu lancea lui Horea…!”

Crăișorul Munților

Cel dintâi despre care se mai pomeneşte din familia lui Avram Iancu este bunicul său, Gheorghe Iancu, care ar fi fost preot ortodox şi ar fi luat parte la răscoala lui Horea din anul 1784. Unele surse afirmă că Gheorghe Iancu ar fi fost rudă cu Horea.

Nu-i bună rânduiala de acum…

Puiul de moț născut în “Casa Iancului” din Vidra de sus era ager la minte şi foarte cumpătat. Se spune că odată I s-a adresat tatălui său cu îndrăzneală: “Tată, nu-i bună rânduiala de acum. Trebuie schimbată! Nu-i drept ca unii să moară de flămânzi iar alţii să crape de sătui”. “Bine – zise tatăl – să se schimbe rânduiala, dar cum? Hei, măi băiete, Dumnezeu să ne ferească de sărmanul bogat şi de foamea săracului. Atunci e de rău …!”

… cel care a însuflețit și a condus în luptă moții din Apuseni în timpul Revoluției de la 1848-1849… omul care a luptat cu toată ființa sa pentru ca românii din Ardeal să obțină drepturile sociale și naționale cuvenite națiunii majoritare!

S-a născut “pe vremea cireşilor”

Avram Iancu este considerat cel mai mare erou naţional al românilor din Transilvania, cu merite excepţionale în afirmarea identităţii şi a drepturilor naţionale pe teritoriul strămoşesc, care a avut un rol important în Revoluţia din 1848-1849.

Avram Iancu ar fi declarat că s-a născut “pe vremea cireşilor” în anul 1824 într-o familie de ţărani moţi înstăriţi şi a profesat ca avocat. A murit pe 10 septembrie 1872 în comuna Baia de Criş, Judeţul Hunedoara, şi a fost înmormântat în cimitirul din Ţebea.

360 °

De la Crăișorul Munților la Crăișorul Apelor
Pe urmele Domnitorilor Români @ Avram IANCU

“Există, în lumea asta, valori pentru care merită să lupti
și care transcend chiar și moartea!
Crăișorul Apelor

“Nu cu argumente filosofice şi umanitare se pot convinge tiranii,
ci doar cu lancea lui Horea…!
Crăișorul Munților

Written by p⊕vestea

Se spune că un popor fără tradiții este un popor fără viitor… ! Viitorul copiilor este de fapt viitorul nostru! Copilul tău trebuie să viseze! Copilul tău are nevoie de o ancoră, are nevoie să îşi cunoască cu adevărat rădăcinile. Copilul tău trebuie să viseze la 7531 de ani de continuitate pentru un viitor sigur pentru el… altfel o să rămână singur în necunoscut. Nu-ţi lăsa copilul singur în necunoscut ♦ susține și TU proiectul

Website: https://europegenesys.com