Sciţia Minor

{ sciţii din Dobrogea }
Dobrogea

Sciţia Minor

Sciţia Minor

Aurul şi argintul îl dispreţuiesc
tot atât pe cât îl doresc ceilalţi oameni…

Trogus Pompeius (sec. I î.Hr.) în lucrarea sa Historiae Philippicae (Epit. 2) ne aduce în vedere amănunte cu privire la traiul aspru al geto-sciţilor, printre care se numărau şi sciţii din Dobrogea (Sciţia Minor):

Sciţia, ce se întinde spre răsărit, se mărgineşte într-o parte cu marea, în altă parte cu munţii Riphaei, în spate cu Asia şi cu fluviul Phasis. Ea se deschide mult în lungime şi în lăţime. Oamenii n-au între ei hotare: căci ei nu cultivă câmpiile, n-au nici case, nici acoperişuri de adăpost sau lăcaşuri, păscând necontenit vite şi turme de oi şi fiind obişnuiţi să rătăcească prin stepe necultivate.

Pe soţii şi copii îi poartă cu sine în carele de care se folosesc ca de case, acoperite din cauza ploilor şi a iernii cu piei. Justiţia e cultivată din natură, nu prin legi. Nicio crimă la ei nu este mai grea decât furtul, fiindcă având turme şi vite, fără adăpost în mijlocul pădurilor, ce le-ar mai rămâne dacă le-ar fi îngăduit să fure?

Aurul şi argintul îl dispreţuiesc tot atât pe cât îl doresc ceilalţi oameni…

[fts_facebook type=album_photos id=100000641889893 posts=6 album_id=951762864934703 image_width=250px image_height=250px space_between_photos=1px hide_date_likes_comments=no center_container=yes]

Sciţii câştigă mai mult
prin necunoaşterea viciilor,
decât grecii prin cunoaşterea virtuţii!

Se hrănesc cu lapte şi miere. Întrebuinţarea lânii şi a hainelor le este necunoscută şi deşi sunt bătuţi de geruri necontenite, se folosesc numai de blănuri de fiare şi de sălbăticiuni. Această simplicitate de moravuri îi face drepţi, nedorind bunul altuia, căci acolo este dorinţa de bogăţie, unde ea este întrebuinţată.

O, dacă şi ceilalţi oameni ar avea aceeaşi cumpătare şi dezinteresare de averea altora: fără îndoială, nu s-ar mai continua în toată lumea şi în toate vremurile atâtea războaie şi nu s-ar prăpădi mai mulţi oameni de fier şi de arme decât de moartea naturală.

Într-un cuvânt, ce spectacol minunat, ca oamenii să aibă de la natură ceea ce grecii nu pot să dobândească prin învăţătura înţelepţilor şi preceptele filosofilor şi ca moravurile oamenilor culţi să fie… întrecute de barbaria celor inculţi? Sciţii câştigă mai mult prin necunoaşterea viciilor, decât grecii prin cunoaşterea virtuţii!

360 ° Tărâmul ascuns din Dobrogea… ENISALA

Written by p⊕vestea

Se spune că un popor fără tradiții este un popor fără viitor… ! Viitorul copiilor este de fapt viitorul nostru! Copilul tău trebuie să viseze! Copilul tău are nevoie de o ancoră, are nevoie să îşi cunoască cu adevărat rădăcinile. Copilul tău trebuie să viseze la 7531 de ani de continuitate pentru un viitor sigur pentru el… altfel o să rămână singur în necunoscut. Nu-ţi lăsa copilul singur în necunoscut ♦ susține și TU proiectul

Website: https://europegenesys.com