Fiul de rămlean…
Între Cheile Carașului
și Valea Cernei
Parcul Național Domogled…
Iovan Iorgovan, un personaj din mitologia românească similar cu Hercule. Legenda este prezentă pe valea Cernei. În legendă Iovan este numit „fiu de rămlean” adică „fiu de român.” În varianta românească hidra fuge de Iovan Iorgovan și se adăpostește în munți…
Acolo, sus pe Muntele Oslea… Iovan Iorgovan își încearcă paloșul pe o stâncă uriașă care se prabușeste și formează podul de la Ponoare. În zona Cheilor Corcoaiei are loc prima luptă unde eroul îi taie unul dintre cele cinci capete. Hidra străpunge muntele și fuge, lăsând în urma sa un traseu sinuos, straniile chei… cu speranța că va ajunge prima să se scalde din nou în izvoare termale pentru a-și reface puterile. Iorgovan însă ajunge primul, se scaldă, prinde puteri și de fiecare dată îi mai taie hidrei câte un cap. Acțiunea se repetă până cînd hidra, rămasă doar cu două capete, fuge pe valea Cernei către Dunăre…
Cerna Sat, județul Gorj… Cheile Corcoaiei
Pentru oamenii locului, natura nu a avut nimic de-a face cu minunăția de lângă Cerna Sat. Responsabilul pentru bijuteria de piatră este, de fapt, un…om. Iovan Iorgovan care s-a luptat cu un balaur cu 7 capete. Într-un final, balaurul s-a refugiat printre niște stânci iar eroul nostru a profitat de ocazie… a început să-i reteze capetele… Cu ultimele puteri, balaurul a încercat să scape și zvârcolindu-și coada, a lăsat urmele pe care le admirăm astăzi.
În folclor Iovan Iorgovan a fost și un haiduc vestit și un vânător iscusit care a trăit probabil înainte de secolul al XVIII-lea, cel mai probabil în a doua jumătate a secolului al XVII-lea.
HYPERBOREA la 360 °
Descoperă Uriașii din Valea JIULUI…
Căldările Zăbalei… perfect sculptate în Munţii Vrancei!
Surse: pursisimpluromania.ro, kladia.info, b2b-strategy.ro, alpinet.org, hailabord.ro.