Bătălia de lângă apa Timișului – 934 d. Hr.

Vadum Arenarum * GLAD * Vadul nisipurilor
Banat

Bătălia de lângă apa Timișului – 934 d. Hr.

Festivalul Medieval
& Ducele GLAD

Vadum Arenarum – anul 934 d. Hr.
Bătălia de lângă apa Timișului

În evul mediu, la Foeni, în locul numit Vadum Arenarum (Vadul nisipurilor) lângă apa Timișului a avut loc o mare bătălie in secolul X (anul 934) între invadatorii maghiari și trupele reunite ale românilor și bulgarilor conduse de ducele Glad. Bătălia s-a terminat cu înfrângerea lui Glad care a trebuit să pregătească apoi o nouă rezistență la Cuvin, în Serbia și apoi la Orșova. Deși a pierdut bătăliile, Glad și urmașii lui au condus în continuare ducatul până in 1003-1004.

Călătorie în timp…

Cavaleri, meșteșugari și domnițe.

Festivalul Medieval al Castelului Huniade” 9 – 11 august – Timişoara, va pune, din acest an, Capitala Culturală Europeană 2021 pe harta oraşelor ce găzduiesc festivaluri medievale de anvergură. Bătălii epice cu arme reale vor dovedi din nou bravura spiritului şi forţa braţelor.

Uitata bătălie de la Vadul Nisipurilor va reintra în legenda locului odată cu reconstituirea ei, o ciocnire la care vor participa toţi războinicii ordinelor cavalereşti prezente la festival. Reconstituiri istorice și legende spuse de cei care readuc istoria în fața spectatorilor… marea reconstituire a Bătăliei de la Vadul Nisipurilor, în care s-a scris destinul Banatului, în urmă cu un mileniu precum și legenda fierarului Volundr… Festivalul Medieval al Castelului Huniade.

DUMINICĂ

10:00 – Trezirea la viață a taberelor medievale, prin:

deschiderea atelierelor de ceramică, curelărie, pictură, fierărie și întreținere de arme și armuri;
meșteșugul textilelor croitorie, broderie, imprimare de țesături;
scriptorium: prelucrare de pergament și hârtie, caligrafie;
jocuri de societate medievale;
tir cu arcul.

11:00 – Animație Peregrinii
11:30 – Arena Arcașilor (Concurs de tir cu arcul și ArcheryTag)
12:30 – Infanteria Evului Mediu: formații și tehnici de luptă (prezentare Compania Dragonului, Compania Ursului Brun, Deus Vult, Beli Orlovi, ȘoimanArt)
13:30 – Animație Peregrinii
14:00 – Jocuri Războinice (Banca, Lupta Oarbă, Cercul Onoarei, Cercul Trădării, Cercul Apocalipsei)
15:30 – Gala HMB : Halebarde, Spadă Lungă, Spadă și Scut
17:00 – Reconstituire istorică: Cruciada Târzie, Buhurt All vs All

360 °

Timişoara – Orașul premierelor
Experimentează farmecul medievalului

Written by p⊕vestea

Se spune că un popor fără tradiții este un popor fără viitor… ! Viitorul copiilor este de fapt viitorul nostru! Copilul tău trebuie să viseze! Copilul tău are nevoie de o ancoră, are nevoie să îşi cunoască cu adevărat rădăcinile. Copilul tău trebuie să viseze la 7531 de ani de continuitate pentru un viitor sigur pentru el… altfel o să rămână singur în necunoscut. Nu-ţi lăsa copilul singur în necunoscut ♦ susține și TU proiectul

Website: https://europegenesys.com