Dracii și vârcolacii la români

♰ dușmanii nevăzuți ☠️ strigoi și moroi ♰

😈 dracii 😈

Pe primul loc între vrăjmașii omului sunt dracii. Aici este vorba de o categorică influență iudeo-creștină, care s-a grefat pe credințele arhaice despre demoni conservate în obiceiurile și practicile populare. La noi se consideră că în momentul nașterii unui copil, Dumnezeu îi trimite un înger păzitor dar cultura iudeo-creștină a venit cu o contra partidă… spunând că și Satana îi dă un drăcușor să-l ispitească la rele. În afara acestor drăcușori personali, veșnici responsabili de faptele rele ale omului… au apărut și dracii cei mari, adică șefii lor.  

În credința noastră pur românească, necontaminată, tot ce este rău vine de la niște ființe nevăzute care populează văzduhul satului, vrăjmașe cu Dumnezeu, periculoase pentru om. Aceștia sunt demon-duhuri, responsabili cu boli și cam tot ceea ce este rău în viața omului și apar sub diferite nume în limba descântecelor populare când sunt amenințați și îndemnați să părăseasca satul sau omul bolnav.

Nume ca: Brâncă (pentru bube), Năjit (pentru junghiuri), demonul Junghiu sau Cuțit, Apucătorul, Bala spurcată, Colțatul, Grozavul, Izbitorul, Înfiorătorul, Lipitorul, Râhna, Râmnitoarea, Ursâtul, Vârtejul, Pocitură, Vânt rău, Lovitură din lele, Întâlnitura, Zburătorul, Sagetătura sunt puse duhurilor necurate, nevăzute și erau folosite in descântecele „de speriat”.

Țăranul nu dorea să-i distrugă ci să-i sperie… asta ne  arată implicarea omului în acest univers unde se manifestă puteri nevăzute și dragostea lui pentru tot ceea ce a creat Dumnezeu, nedorind să perturbe armonia. Cultura iudeo-crestină a încercat să șteargă duhurile unindu-le sub numele de drac, uniformizând răul, însă el era sub diferite forme și numit distinct pentru a fi alungat corect. 

🐺 vârcolacii 🐺

Strigoii, moroii, vârcolacii sunt fie fantoma unei persoane decedate și atunci se numesc strigoi morți, fie manifestarea unei ființe omenești, în cazul strigoilor vii. Acestora din urmă, în timpul somnului, la miezul nopții le ieșea sufletul din corp pe gură și corpul rămânea în pat ca și mort.

Aici au apărut confuzii cu cei care erau însemnați din naștere, născându-se cu căița pe cap (căița era o piele ce acoperea capul copilului la naștere, în Maramureș și Bucovina fiind considerat un semn că acea ființă a venit pe lume pentru a fi sacerdot).    

Vârcolacii apăreau sub înfățișarea unei umbre ce cutreiera locuri izolate sau gospodăriile oamenilor, făcându-și de cap, speriind și pocind trecătorii pe drum. Uneori se dădeau de trei ori peste cap și se transformau în fiare (pricolici, omul-lup), alteori încălecau pe toiege vrăjite (bețe de alun) sau păsări măiestre pentru a cutreiera prin lumea aceasta sau cealaltă. 

☠️ strigoii ☠️

Noaptea ♰ Sfântului
Andrei ♰ pe Ceahlău

Strigoii morți erau cei care în viața de om aveau suflet rău și doreau să continuie cu faptele rele după moarte. În special strigoaicele erau descrise ca având o răutate neînchipuită, stricau căsniciile, sărăceau oamenii, luau mana la vaci și la semănături. Sufletele strigoilor se întâlneau de trei ori pe an, în nopțile sfântului Andrei (noaptea strigoilor), de Sântoader și în noaptea de Sângeorge. În aceste nopți ieșeau din morminte și se întâlneau pe munții Retezat, Godeanu sau Bihor. O data la 7 ani vrăjitoarele bătrâne se întâlneau în pelerinaje secrete pe muntele Ceahlău în noaptea sfântului Andrei pentru a-i liniști și alunga. Ele desenau cercuri în care se așezau pentru a nu fi atacate.  

Moroii erau o categorie aparte, adică pruncii morți nebotezați dar mai ales cei născuți de o tânără nemăritată și uciși sau îngropați de vii. Scopul lor era să-și chinuiască mamele, provocându-le coșmaruri. Ei puteau omorî ca un sul de foc dacă se atingeau de cineva.

Surse / 360 °

incontinuum
😈 Vampir vs Voievod 😈
Romulus Vulcănescu, Mitologie română.
Gr.G. Tocilescu, Materialuri folcloristice, 1900.

Written by p⊕vestea

Se spune că un popor fără tradiții este un popor fără viitor… ! Viitorul copiilor este de fapt viitorul nostru! Copilul tău trebuie să viseze! Copilul tău are nevoie de o ancoră, are nevoie să îşi cunoască cu adevărat rădăcinile. Copilul tău trebuie să viseze la 7531 de ani de continuitate pentru un viitor sigur pentru el… altfel o să rămână singur în necunoscut. Nu-ţi lăsa copilul singur în necunoscut ♦ susține și TU proiectul

Website: https://europegenesys.com

Comments are closed.