Cetatea Rupea

5.500-3.500 î.Hr.
Ardeal

Cetatea Rupea

5.500-3.500 î.Hr.

… unul dintre cele mai vechi vestigii arheologice de pe teritoriul României, primele semne de așezări omenești datând din paleotic si neoliticul timpuriu (5.500-3.500 î.H.).

Nu există loc care să nu aibă, în paralel, istorie şi legende. De obicei, cele din urmă se nasc atunci când istoria adevărată rămâne neştiută sau nu furnizează elemente suficient de spectaculoase publicului. Fascinaţia primelor întemeieri serioase s-a lipit constant de monumentele piatră, mai ales dacă au avut poziţii avantajoase şi dimensiuni mari. O construcţie atât de solidă, atât de îndepărtată de vatra satului, nu se putea ridica decât de cineva care era prepotent, nu social sau cultural, ci fizic!

Aşa că, în mintea oamenilor simpli, multă vreme – şi vremurile nu au fost depăşite cu totul nici acum – cetăţile au aparţinut oamenilor-uriaşi, uriaşilor cu origini neobişnuite sau unor inşi bine înzestraţi care depăşeau puterile oamenilor obişnuiţi. Acei creatori de-nceput au retezat dealuri, au clădit cât ai clipi din ochi cetăţi, au trăit diferit.

Oamenilor le rămâne să le descopere, să le admire urmele minunate sau mirabile: tunele cu zeci de metri săpaţi în stâncă, care ies din cetate şi călătoresc la distanţe mari către varii puncte strategice din cadrul aşezării, din care sigur unul duce la biserica veche, pivniţe din care comorile au rămas în amintiri ce ating imaginarul fiecărei generaţii. Aşa se face că uneori, este de ajuns ca o mică găselniţă scoasă din pământ să stârnească spiritele şi să alimenteze fantezia originilor. Se încurcă apoi, după puterea şi talentul colportorului, diverşi eroi cu oşteni şi fete frumoase, regi şi personaje negative, care pot purta şi măşti de zmei, după cum fiecare s-a întâlnit cu lumea atât de îmbelşugată a poveştilor universale.

„Festivalul Cetăţilor”

… este organizat la Rupea, în luna octombrie, în asociere şi articulare cu cetăţile Braşov, Făgăraş, Feldioara şi Râşnov. Are o tentă de folclor nou, promovat cu ajutorul grupurilor de reconstituire istorică, de profesionişti şi amatori din vecinătăţi.

Cu acelaşi prilej este promovat şi un folclor tradiţional, cu cântece şi dansuri, la care sunt invitaţi permanenţi delegaţii sau ansambluri folclorice din localităţi înfrăţite cu Rupea, din Ungaria (Csanádpalota), Belgia (Denderleuuw), Austria (Salfelden) şi Germania.

Vezi mai mult 360 ° Rupea Turistică, Cetatea DEVEI, bătălia dintre Regele Ladislau al 4-lea şi cumani, care au atacat Transilvania. Cetatea de Scaun a Moldovei, Capitala lui Ştefan cel Mare, Curtea Domnească, Turnul Chindiei, Tărgoviște. Cetatea ALBA IULIA, Muzeul PRINCIPIA. Sighișoara, o p⊕veste medievală

Written by p⊕vestea

Se spune că un popor fără tradiții este un popor fără viitor… ! Viitorul copiilor este de fapt viitorul nostru! Copilul tău trebuie să viseze! Copilul tău are nevoie de o ancoră, are nevoie să îşi cunoască cu adevărat rădăcinile. Copilul tău trebuie să viseze la 7531 de ani de continuitate pentru un viitor sigur pentru el… altfel o să rămână singur în necunoscut. Nu-ţi lăsa copilul singur în necunoscut ♦ susține și TU proiectul

Website: https://europegenesys.com