P⊕vestea Timişoara 2021

* libertate, egalitate, fraternitate…
[ strategie turism ]

P⊕vestea Timişoara 2021

De la lumină prin întuneric şi înapoi…

Luminează oraşul prin tine!

TIMIŞOARA. Ne imaginăm o călătorie extraordinară de la singurătate la apartenenţă, de la lumină, prin întuneric şi înapoi, parcurgând trei teorii ce abordează provocările cu care se confruntă Europa astăzi: oameni, locuri şi conexiuni. Timişoara e locul potrivit pentru iniţierea unui demers cultural puternic şi sistematic, cu scopul de a readuce speranţa în comunităţile europene tulburate. Ne axăm pe public, pe oameni, cetăţeni, voci – neauzite, dar nu pierdute. Avem o poveste de spus – aceea a unui oraş cosmopolit, a unui oraş care a rezistat şi apoi s-a reinventat, la hotarele Europei Centrale şi de Sud-Est.

Uneori marile schimbări încep la colţ de stradă…

În 1884, Timişoara a fost primul oraş din Europa continentală cu iluminare stradală electrică. În 1989 scânteile Revoluţiei împotriva regimului Ceauşescu s-au aprins pe străzile Timişoarei. Pornind de la puternica metaforă a luminii dorim să exportăm valorile în care credem, în alte oraşe din Europa, pentru a stimula o atitudine deschisă, vizionară, în rândul cetăţenilor. Sloganul campaniei este esenţa mesajului nostru: Luminează oraşul prin tine. Echipa condusă de Simona Neumann a dat măsură creativităţii şi a încântat comisia de experţi ai Uniunii Europene.

Sloganul ‘Luminează oraşul prin tine’
şi logo-ul desprins din soare…

Pornind de la faptul că lumina a jucat un rol important în istoria Timişoarei, programul e centrat în jurul luminii. Luminează oraşul prin tine! (Shine your light – Light up your city!) reflectă călătoria de la individ la cetăţean european conştient şi implicat în care sunt înrădăcinate valorile comunităţii şi pasiunea. Sloganul Timişoarei e o invitaţie la dublă mobilizare: pe de o parte invită cetăţenii să îndrăznească să îşi exprime valorile şi atitudinile, descrise metaforic ca o lumina interioară, iar pe de altă parte să folosească această lumina pentru a îndepărta întunericul şi pasivitatea din jurul lor printr-un proces civic alimentat de cultură.

Logo-ul în galben şi negru exprimă totalitatea şi integralitatea unui disc ca reprezentare primară a luminii. Soarele galben pe un fundal negru e transformatorul de energie, furnizorul de lumină şi dătătorul de viaţă. Soarele la răsărit străluceşte deasupra tuturor, fără discriminare, dând tuturor energia de a se implica, de a participa şi de a intra în legătură cu toţi cetăţenii locali şi europeni, au explicat cei care au întocmit dosarul.

De la toleranţă la fraternitate…

Recunoaşterea şi respectul reciproc sunt principiile fundamentale ale comunităţii interculturale, multiconfesionale şi antreprenoriale a oraşului. De secole întregi locuiesc aici peste 30 de culturi diferite: români, germani, maghiari, sârbi, croaţi, italieni, spanioli şi bulgari.

De asemenea credincioşi ortodocşi, catolici, evrei, protestanţi, luterani, reformaţi, musulmani şi de alte confesiuni îşi practică religia în pace şi libertate, sensul cuvântului ‘toleranţă’ a evoluat către ‘fraternitate’…

Despre CREDINŢĂ

Atunci când credința creează #continuitate…

{ povestea: povestea-locurilor.ro/sinca-veche } { #ŞincaVeche * #povestealocurilor }

Posted by P⊕vestea Locurilor on Thursday, August 3, 2017

Raza fără de sfârşit trimisă de la Timişoara…

Linia de program Spaţii de lumină şi întuneric este o oportunitate de a pătrunde dincolo de mentalităţile rigide care nu permit oamenilor să trăiască experienţe sociale noi.

Participanţii sunt invitaţi să exploreze locuri pe care le trec cu vederea din obişnuinţă ori din cauza felului în care sunt percepute în spaţiul public. Atenţia se va îndrepta spre o nouă şi neaşteptată dimensiune verticală a oraşului: cerul şi spaţiul cosmic de deasupra noastră.

…spre sfârşitul programului nostru artistic, desfăşurat pe parcursul anului, suntem siguri că dorinţa oamenilor de a-şi largi orizonturile va deveni mai vie şi va fi omniprezentă. Linia de programe „Peisaje de lumină” exprimă nevoia noastră de a ne raporta propria gândire la o paradigmă globală, aceasta fiind o modalitate certă prin care putem consolida comunităţi locale prospere. În plus, va pune bazele viziunii despre viitor şi va dezvălui rezultatele introspecţiilor cu privire la efectele pe care TM2021 le va lăsa în urma sa…

În 20 decembrie 2021, Timişoara va fi pregătită să reînceapă o viaţă nouă alături de locurile şi oraşele în care lumina şi energia oraşului s-au răspândit, conturând o geografie umană a empatiei, colaborării şi interacţiunii. La sfârşitul acelei nopţi magice, oamenii cuprinşi de raza fără de sfârşit trimisă de la Timişoara, vor fi alături, simbolic, de noile oraşe Capitale Europene ale Culturii…

360 °

P⊕vestea Timişoara 2021 / PDF.
Timișoara, Temišvar, Temeschburg, Temesvár… Living HERITAGE.

Written by p⊕vestea

Se spune că un popor fără tradiții este un popor fără viitor… ! Viitorul copiilor este de fapt viitorul nostru! Copilul tău trebuie să viseze! Copilul tău are nevoie de o ancoră, are nevoie să îşi cunoască cu adevărat rădăcinile. Copilul tău trebuie să viseze la 7531 de ani de continuitate pentru un viitor sigur pentru el… altfel o să rămână singur în necunoscut. Nu-ţi lăsa copilul singur în necunoscut ♦ susține și TU proiectul

Website: https://europegenesys.com