Muzeul aurului BRAD

* cea mai mare colecție de piese din aur nativ din Europa
[ weekend de p⊕veste ]

Muzeul aurului BRAD

Peste 6000 de ani
de istorie a aurului!

Una dintre atracțiile deosebite ale municipiului Brad, situate pe apele repezi ale Crișului Alb, este renumitul Muzeu al Aurului. Extracția și prelucrarea aurului se bucură de o bogată istorie ce coboară până în vremea geților. Această istorie se poate urmări parcurgând sălile muzeului și admirând bogata colecție mineralogică, cea mai mare colecție de piese din aur nativ din România. Muzeul Aurului din Brad.

Muzeul a fost înființat în 1896, adunând în timp cea mai mare colecție de piese din aur nativ din Europa. Dar, prin diversitatea si complexitatea sa, colecţia mineralogică din Brad, cunoscută sub denumirea de Muzeul Aurului, este unică pe mapamond. Cele mai importante sunt exponatele cu aur nativ, originare din Munții Metaliferi, o grupă montană a Munților Apuseni aparținând lanțului muntos al Carpaților Occidentali.

Printre formele cele mai spectaculoase ale aurului nativ expuse în această colecție se remarcă cele denumite „steagul dacilor„, „șopârlele din aur” și un cristal pentagonal, unic în lume.

360 ° în jurul Muzeului

Nicolae Densușianu îl citează pe anticul poet Eschil: legendarul titan Prometeu a fost înlănțuit în Sciția – „țara fierului”, pe stâncile numite Pharanx, nu departe de care curgea mărețul Oceanos potamos (identificat cu Istrul), unde un vultur înfometat urma să îi sfâșie zilnic ficatul… Legendarul Prometeu, eroul mitic care a furat focul pentru a-l dărui oamenilor, a fost rege în Sciţia şi stăpân al ţinuturilor de peste Prut. P⊕vestea Județului Hunedoara în imagini… tărâmul focului.

Written by p⊕vestea

Se spune că un popor fără tradiții este un popor fără viitor… ! Viitorul copiilor este de fapt viitorul nostru! Copilul tău trebuie să viseze! Copilul tău are nevoie de o ancoră, are nevoie să îşi cunoască cu adevărat rădăcinile. Copilul tău trebuie să viseze la 7531 de ani de continuitate pentru un viitor sigur pentru el… altfel o să rămână singur în necunoscut. Nu-ţi lăsa copilul singur în necunoscut ♦ susține și TU proiectul

Website: https://europegenesys.com