Câmpu lui Neag

Legenda lui Neag Haiducul
Ardeal

Câmpu lui Neag

Regatul libertății

50 de kilometri lungime
de pădure și 25 lățime… !

Pe o suprafață de 50 de kilometri lungime de pădure și 25 lățime haiducii își întemeiau regatul libertății acum câteva sute de ani… te invităm în lumea basmului la o călătorie virtuală prin legendele locului. Uricani, județul Hunedoara, Transilvania, România, format din localitățile componente Câmpu lui Neag, Uricani și Valea de Brazi. Câmpu lui Neag este o localitate componentă a orașului Uricani din județul Hunedoara. Localitatea se află la poalele Munților Retezat și aparține de orașul Uricani. În anul 1964, când Uricaniul a fost declarat oraș, satele Valea de Brazi și Câmpu lui Neag au intrat în componența acestuia.

Legenda lui Neag Haiducul
& monolitul din cuarţ alb

Despre satul Câmpu lui Neag, o legendă spune că ar fi fost întemeiat de un haiduc celebru, pe nume Neagu, care s-a ascuns de turci în munţi. Până la începutul anilor 80 cei aproape 600 de oameni din Câmpul lui Neag îşi duceau viaţa aproape la fel cum începuse ea prin secolul XV, când legenda spune că Neag, un grof, a plecat de la Baru Mare sus în munţi, pentru a putea trăi liniştit cu amanta lui cu care şi-a întemeiat o a doua familie, în jurul căreia a creat şi o ceată de haiduci.

Pământul mănos îi transformase deja demult pe urmaşii haiducilor în agricultori pricepuţi şi în crescători de animale. În plus, mulţi dintre ei mai câştigau un ban şi muncind în minele de cărbune din apropiere. Foamea de cărbune a fost fatală pentru localitate şi chiar şi pentru o parte dintre săteni. El ar fi marcat vatra viitorului sat, înfigând în pământ o piatră, un monolit de vreo doi metri lungime, care avea încrustată în ea (el) două filoane de cuarţ alb, dispuse în formă de cruce…

Cert este faptul că, în 1850, preotul din sat, Constantin Stanci, a găsit această piatră căzută pe malul Jiului, a luat-o cu o sanie trasă de boi şi a plasat-o în curtea casei sale, care din 1890 şi până în 1936 a fost şi şcoală sătească. Astăzi, piatra se află la intrarea în satul Câmpu lui Neag. Lângă această piatră tronează bustul lui Decebal.

360 °

Descoperă HYPERBOREA
Parcul de aventură Părăul Negru

Written by p⊕vestea

Se spune că un popor fără tradiții este un popor fără viitor… ! Viitorul copiilor este de fapt viitorul nostru! Copilul tău trebuie să viseze! Copilul tău are nevoie de o ancoră, are nevoie să îşi cunoască cu adevărat rădăcinile. Copilul tău trebuie să viseze la 7531 de ani de continuitate pentru un viitor sigur pentru el… altfel o să rămână singur în necunoscut. Nu-ţi lăsa copilul singur în necunoscut ♦ susține și TU proiectul

Website: https://europegenesys.com