Muzeul Județean Botoșani

Vasele Binoclu & Spiralele Cucuteniene
Moldova NEOLITIC

Muzeul Județean Botoșani

Vasele Binoclu

Unele dintre cele mai fascinante
obiecte ale Culturii Cucuteni… !

„Vasele-Binoclu”, impropriu numite aşa, fiind goale în interior, neavând recipiente, sunt unele dintre cele mai fascinante obiecte ale Culturii Cucuteni. Acestea se compun din două corpuri şi în mod uzual din trei punţi de prindere. Puntea mediană de cele mai multe ori repetă motivele de pe corpuri. În registrul decorativ se regăsesc atât exemplare aduse până la perfecţiune, cât şi copii de lucru, unele fiind posibile piese de învăţare. Partea superioară a acestor piese este deseori decorată şi în interior. Piesele de astăzi se încadrează în etapa de mijloc a culturii Cucuteni şi au rezultat ca urmare a cercetărilor arheologice de la Vorniceni-Pod Ibăneasa şi Ripiceni-Holm. Restaurare şi întregire cromatică realizate de Aurel Melniciuc, Ligia Teodor, Codrin Lacatusu.

Spirala Cucuteniană

Spirala ca simbol al mişcării este unul dintre cele mai frecvente motive regăsite pe vasele Civilizaţiei & Culturii Cucuteni. În album este o mică selecţie de vase şi obiecte ceramice din colecţia Muzeului Judeţean Botoşani pentru a ilustra complexitatea de redare a acestui motiv şi simbolurile asociate.

Vezi mai mult la 360 °

Patrimoniu Muzeu Botoșani
muzeu.btlife.ro unicat în lume

În 2020 #stămacasă,
vizităm România, 💙💛❤
reSTART-ăm turismul românesc!

Written by p⊕vestea

Se spune că un popor fără tradiții este un popor fără viitor… ! Viitorul copiilor este de fapt viitorul nostru! Copilul tău trebuie să viseze! Copilul tău are nevoie de o ancoră, are nevoie să îşi cunoască cu adevărat rădăcinile. Copilul tău trebuie să viseze la 7531 de ani de continuitate pentru un viitor sigur pentru el… altfel o să rămână singur în necunoscut. Nu-ţi lăsa copilul singur în necunoscut ♦ susține și TU proiectul

Website: https://europegenesys.com