Unicat în lume…
4500 î. Hr.
În patrimoniul Muzeului Județean Botoșani se află o piesă unică în lume, realizată acum 6.500 de ani şi descoperită întâmplător în 1964: Venus de Drăguşeni… o zeiţă, un simbol al fertilităţii şi fecundităţii din cadrul culturii Cucuteni.
„Este o piesă deosebită. Probabil o zeitate, fie acoperită de tatuaje, fie cu port tradiţional. Este o piesă unicat în lume, prin mărime şi frumuseţe. A fost lucrată de un artist de acum 6.500 de ani, în cele mai mici detalii. Face parte dintr-o cultură frumoasă, dar misterioasă.“ Maria Diaconescu
Reprezentarea unei femei ajunsă la maturitate
Statueta antropomorfă Venus de Drăguşeni redă esenţializat un corp feminin. Este modelată din pastă fină şi face parte din grupul statuetelor de dimensiuni mari. Are capul circular cu doi lobi laterali, împărţit în două printr-o creastă ce reprezintă nasul.
Gâtul este lung, puternic, braţele sunt redate prin amorse rotunjite, puţin ridicate în sus…
O frumusețe nepământeană…
Corpul este zvelt, armonios proporţionat, abdomenul uşor bombat, spatele drept. Talia este subliniată prin modelare, fesele proeminente, şoldurile arcuite. Picioarele unite sunt demarcate printr-o uşoară şănţuire ce se termină într-un vârf comun, rotunjit.
Este decorată pe întreaga suprafaţă prin incizii ce formează motive romboidale pe corp, triunghiuri pe coapse şi picioare, şi spirale îmbucate pe ombilicul. Zona inghinală până deasupra ombilicului e marcată prin incizii ceva mai adânci, ce ar putea sugera triunghiul sexual sau un obiect de port.
Degajă o forță și o frumusețe nepământeană… are o formă prelungă, că și cum un vis, un fuior de fum s-a materializat și a devenit concret… i se spune Măiastra…
Vezi mai mult 360 °
{ Măiastra… totul este redus la esență } { Casele Cucuteniene } { Revoluția Neolitică }
Surse: Muzeul Judeţean de Istorie Botoşani, Historia, Adevărul.
Venus din Drăguşeni
✍ Andrei George Croitoru
#CulturaCucuteni #CucuteniCulturePosted by Andrei George Croitoru on Saturday, April 7, 2018