IA Românească în portul popular

P A T R I O T ۞ ⌘ ஜ ☸️ ⊕ ♰ ✨ 🌼🌸 ❀ ✿ 🌷

IA & florile de IE

Foarte des întâlnite pe II-le românești sunt motivele inspirate de natură. Copacul sau ramurile sale, stilizate, simbolizează trăinicia, înțelepciunea, reînvierea sau viața. Frunza de viță de vie și ciorchinii de struguri, brodați cu fir verde, mov sau albastru, vorbesc despre îndeletnicirea oamenilor din zonă (sate situate în preajma podgoriilor, în care activitatea principală era legată de negoțul cu vinuri), dar și despre belșug și abundență.

🌼🌸 ❀ ✿ 🌷

Frunzele verzi sau florile colorate sunt simbol al prosperității si al prospețimii și sunt purtate cu drag atât de fetele din sat, cât și de femeile mature, mame sau bunici. Trifoiul cu patru foi este un model rar, ce simbolizează și atrage norocul în viață, iar trandafirul, laleaua, floarea de crin sau de cireș se numără printre motivele florale preferate de cusătorese

Portul popular ⊕ ♰ ✨
& simbolurile inspirate
de activități ۞ ⌘ ஜ ☸️

Bluzele tradiționale românești culese din regiunile muntoase au adesea brodate elemente naturale specifice acestei zone, cum ar fi conurile și acele de brad, în timp ce pe iile purtate în zone de câmpie observăm elemente de tip agrar, legate de recoltă (spicul de grâu, porumbul). Nu puține sunt broderiile inspirate din viața de zi cu zi a satului românesc, cum ar fi roata sau monedele – în satele de meșteșugari sau peștii – în satele de pescari.

⭐ satul ∆ primordial ♦

Profesorul universitar japonez Minoru Nambara, specialist în istoria civilizațiilor, scria: „Maramureșul este satul primordial. Este un complex de realități care converg în a simți aici, că te afli în satul primordial. Țăranii Maramureșului nu vin de nicăieri. Ai sentimentul că au venit direct din cer, în Maramureș. În alte țări simți, știi că oamenii au venit de undeva, aici nu ai acest sentiment. Aici, în Maramureș, este omul primordial în noblețea sa princiară, nu primitivă, în frumusețea lui de înaltă civilizație.”

Atunci când străbunii noştri ne vorbesc despre adevărata credinţă, trecutul lor devine prezentul nostru, iar prezentul devine viitor. Timpul stă în loc… ! Dincolo de aparențele și tumultul obișnuit al vieții, se întrezărește mai curând omul și locul. Se poate spune bunăoară că toată ființarea omenească își trage rădăcinile, obiceiurile, cultura și în sfârșit credința, din pământul în care s-a pomenit. De aici, din locul din care răsare fiecare om, se înfiripă o legătură profundă între dimensiunea sa spirituală și materia din care l-a format Logos-ul Creator după trudnica întemeiere a lumii. Lutul i-a fost dăruit omului să-i fie mai înainte de toate, mijloc de trai și de statornicie. De aici, omul crește și începe să-și cunoască pentru prima oară moștenirea sa lăsată din străbuni.

Pe bună dreptate se spune că omul sfințește locul, însă numai câtă vreme se păstrează legea armoniei și dragostea pentru țărâna pe care moșii strămoșilor noștri au prețuit-o cu lucrul mâinilor lor, cu sudoarea și cu sângele lor de atâtea ori scurs pentru dreptul lor, și mai ales al nostru, de a trăi. Ne-am născut în vatra noastră dragă, în inima munților solemni, pe culmile verzi ale plaiului destoinic, și-n codrul sânului nostru din veci mioritic. Noi aici vrem să trăim, precum stejarul cel falnic să prindem rădăcini mai adânci și mai demne de înfăptuirile vechilor noștri părinți, și-n numele trăiniciei viitorimii de mâine…

🇷🇴 P A T R I O T U L 🇷🇴
❀ 🌼 & povestea IEI 🌸 ✿

În iile din fotografiile următoare s-au căsătorit: stră-străbunica soției, străbunica soției & bunica soției. În vara anului 2020 a urmat tradiția strămoșească și Diana. Povestea IEI merge mai departe spre generația următoare.

Povestea lor, a Dianei Călin și a lui Călin Bogdan Raul, am aflat-o în momentul în care Bogdan a comandat 3 tricouri P A T R I O T la preț de producție de la meșteșugarii noștri din Piatra Neamț, Broderia Contesse Line, meșteșugari parteneri în proiectul nostru de suflet cărora le mulțumim pentru suport!

Pe lângă tricourile PATRIOT astăzi soții Călin au primit și o aminitire pentru momentul când cel (cei) mic(i) o să le calce pe urmele lor de patrioți. Promitem să fie disponibil articolul și peste 20 de ani! Casă de piatră!


Written by p⊕vestea

Se spune că un popor fără tradiții este un popor fără viitor… ! Viitorul copiilor este de fapt viitorul nostru! Copilul tău trebuie să viseze! Copilul tău are nevoie de o ancoră, are nevoie să îşi cunoască cu adevărat rădăcinile. Copilul tău trebuie să viseze la 7531 de ani de continuitate pentru un viitor sigur pentru el… altfel o să rămână singur în necunoscut. Nu-ţi lăsa copilul singur în necunoscut ♦ susține și TU proiectul

Website: https://europegenesys.com

Comments are closed.