Tekirghiol – Plajă sau bază navală?

74 de zile până la centenar @ Avram IANCU
[ perioada interbelică ] Dobrogea

Tekirghiol – Plajă sau bază navală?

74 de zile până la centenar

În anul centenarului vrem să îți arătăm cum trăiau înaintașii tăi acum 100 de ani. Mai exact, 91 de ani. Reclădim perioada interbelică: 27 februarie 1927 – 25 decembrie 1927 începând cu moartea lui Vasile Pârvan – 3 iulie 1927 – continuând cu cea a Regelui Ferdinand I ( * primul voevod al României MARI) din dimineața zilei de Sfântul ILIE – 24 iulie 1927. În 27 februarie 2019 o să facem colecția Gazetei de Duminică din perioada interbelică cadou. Înscrie-te în baza noastră de date pentru extragerea centenarului.

Tekirghiol – Plajă sau bază navală?
18 septembrie 1927

S’a vorbit de curând de intenția guvernului de a comercializa Tekirghiolul, pentru a pune în valoare nămolurile Statului și a face astfel ca stațiunea balneară să prospere.

În jurul destinației ce urmează să se dea Tekirghio’ului sunt însă două păreri: A militari’or cari susțin că această localitate este cea mai proprie pentru a deveni viitoarea bază navală a României, și părerea organelor sanitare, cari se opun suprimării stațiunei balneare, a cărei existență are o importanță umanitară.

Teza militară, susținută în special de marină, este următoarea:

Pentru ca forțele noastre navale, precum și cele aliate de ajutor să poată acționa întru îndeplinirea misiunii lor pentru apărarea națională, – este nevoe de o bază navală. Din studiile făcute de marina militară, cel mai bun loc pentru noua bază ar fi Tekirghio’ul, legat printr-un canal cu marea.

S-a dat preferință acestui lac pentru motivele:

1. Lacul este foarte spațios, așa că poate fi utilizat și ca port comercial, cunoscut fiind faptul că într-un viitor apropiat portul Constanța va deveni insuficient. 2. Tekirghio’ul este aproape de Constanța, – capul liniilor de comunicație, care trebue apărat, așa că apărarea bazei va servi în parte și Constanței. 3. Lacul este destul de depărtat de frontiera bulgară, putând fi deci pus la adăpost de orice surpriză. 4. În fine, amenajarea lui ca bază navală ar costa cel mai puțin.

Se opune însă utilizării lacului Tekirghiol ca bază naval ca bază navală, corpul medical, reprezentant al intereselor bolnavilor, cari au nevoe de nămolul lacului. La aceste interese justificate se adaugă interesele mai meschine ale posesorilor de vile, hoteluri, băi.

Chestiunea ce se pune este dacă și întrucât introducerea apei de mare în lac, ar putea să modifice compoziția nămolului și dacă o izolare a parții lacului dinspre Movila nu ar putea asigura folosința nămolului. Altă întrebare este dacă nu se mai găsește vre-o localitate cu acelaș fel de nămol… 18.09.1927

360 ° Poligonul @ Avram IANCU

Written by p⊕vestea

Se spune că un popor fără tradiții este un popor fără viitor… ! Viitorul copiilor este de fapt viitorul nostru! Copilul tău trebuie să viseze! Copilul tău are nevoie de o ancoră, are nevoie să îşi cunoască cu adevărat rădăcinile. Copilul tău trebuie să viseze la 7531 de ani de continuitate pentru un viitor sigur pentru el… altfel o să rămână singur în necunoscut. Nu-ţi lăsa copilul singur în necunoscut ♦ susține și TU proiectul

Website: https://europegenesys.com