Tăurile din Retezat
Cu mii de ani înainte, munţii Retezatului erau acoperiţi de apele mării. Frământările scoarţei pământului au ridicat frunţile Carpaţilor, cu sute şi chiar cu mii de metri deasupra oceanului care-şi retrăgea mereu apele. Povârnişurile pe culmile Retezatului erau mult mai mari (înalte) decât azi. Zăpezi mari erau din belşug în toate anotimpurile şi, din cauza greutăţii lor, se bătătoreau şi îngheţau. Aşa au luat naştere gheţarii, care apoi au pornit încet încet spre văi.
Aceste mişcări neîntrerupte ale gheţarilor au modelat culmile rozându-le prin apăsare, rotunjindu-le ca pe un blid, prăvălind şi dărâmând stâncile, retezând din vârfuri şi creasta. După ce au coborât culmile, gheţarii au început să se topească, iar în urma lor au rămas uriaşe adâncituri ce au format ”paturile” gheţarilor. Acestea de formă rotundă, sunt cunoscute sub denumirea de ”căldări glaciare”. Ele sunt presărate pe o suprafaţă destul de mare, de circa 800 km². În fundul căldării s-a adunat apa din şuvoaiele ploilor, din topirea zăpezilor, dar mai ales din izvoarele nevăzute de sub prundişurile lacurilor. Astfel au luat naştere lacurile din munţii Retezat, lacuri pe care ciobanii şi muntenii le numesc ”tăuri”.
O adevărată confluenţă a legendelor… 360 ° povestea-locurilor.ro/Cheile-TAII… un traseu străvechi * secunda 56
Posted by R⊕mania Old Europe on Wednesday, May 16, 2018
Uriaşii cu chip de om
Legendele spun că în vremuri de mult apuse trăiau în munţi nişte uriaşi cu chip de om, care puteau sta cu un picior pe vârful Păpuşa şi cu celălalt pe vârful Pietrele. Ucideau feciorii de la poalele munţilor hrănindu-se cu ei. Uriaşi fiind, îşi coborau mâinile în munte facându-şi ceaune adânci în piatră, gropi în care se aduna apa rece cu care-şi potoleau setea după ospeţele lor sângeroase. De atunci acele ceaune au fost numite ”căldări”.
Tot legendele spun că se luau la harţă zvârlind unii în alţii cu lespezi mari de piatră. Odată s-a iscat o mare bătălie, încăierându-se doi uriaşi care se duşmăneau, fiindcă fiecare dintre ei voia să ajungă împărat peste ceilalţi. Şi când unul dintre ei s-a repezit spre celălalt , având în mână un baltag cât coasta Slaveiului, cel atacat s-a ferit după vârful Peleaga, iar baltagul a izbit cu putere căciula muntelui care poarta azi numele de Retezat. Căciula a zburat hăt departe în Valea Pietrelor, unde se vede şi azi, ciobanii spunându-i Vârful Lolaii…
Obosiţi de luptă, au săpat cu mâinile câte un ceaun mare, unu în trupul Pelegii, iar celălalt în cel al Zănoagei. Acolo s-au strâns ape mari şi adânci formând cele două mari lacuri în masiv, lacul Pelegii (Bucura) şi lacul Zănoaga. Au sorbit uriaşii cu însetare de au sărit mulţi stropi prin împrejurimi. Din acei stropi s-a format mulţimea de tăuri presărate peste tot în masivul Retezat.
Mai spune legenda că a venit într-o zi Făt Frumos, voinicul munţilor, şi a pus capăt domniei uriaşilor. Cel din urmă duşman al oamenilor a fost pălit cu un paloş de foc pe Vârful Cioaca Radesului. Leşul uriaşului s-a prefăcut într-un lac mlăştinos, singurul de acest fel din Retezat, numit Tăul Spurcat…
Te invităm să rămâi alături de noi. Descoperă locul de naștere al titanului Avram! Spunem povestea Hunedoarei împreună cu Avram IANCU așa cum nimeni nu a mai spus-o.
————————————————–
* materialele din campania SW!M pot fi preluate cu link spre sursă
360 °
Legendele Văii JIULUI la 360 °
Surse: Istoria lacurilor Retezatului – Ioan Ştefănescu.
Descoperă URIAȘII din Valea JIULUI @ Avram IANCU
Neamul titanilor – Pe urmele lui Sfarmă Piatră @ Avram IANCU
Povestea Locurilor este un proiect NON PROFIT susținut de companii românești.
Acest material a fost susținut de către Sindicatul Forța Legii [ susține proiectul ]