Corbii de Piatră

Blazonul Corvineștilor
Muntenia Povestea HUNEDOAREI

Corbii de Piatră

Castelul lui Voicu Corvin

În documentarul de astăzi, vom porni într-o călătorie fascinantă, dincolo de hotarele istoriei și ale timpului și vom aduce la lumină, enigme care și astăzi își caută răspunsul. Parcă pierdut de lume, aruncat între dealurile argeșene de pe malul stâng al râului Doamnei, și străjuit la nord de munții Făgăraș, se găsește satul Corbi.

Blazonul Corvineștilor

Satul Corbi, ale cărui origini se pierd într-o epocă legendară, se numea în vechime Corbii de Piatră, iar numele se pare că este legat de familia Corvineștilor, a cărui proprietate a fost. Ruinele castelului lui Voicu Corvin, tatăl lui Iancu de Hunedoara, se mai văd și astăzi. Legenda spune că într-o zi, Iancu, copil fiind, în timp ce se juca cu un inel, un corb a îndrăznit și i l-a răpit din mâini. Tatăl lui Iancu apare la timp și doboară pasărea cu o lovitură de săgeată. Ioan Corvin, mai cunoscut ca Iancu de Hunedoara, va folosi această întâmplare pe care o va portretiza în blazonul casei sale; un corb cu un inel în cioc. Mai târziu, fiul său Matei, viitorul rege al Ungariei, va înlocui inelul cu o cruce. Prima atestare documentară a satului, apare în 1456, într-un hrisov domnesc, emis în limba slavonă, la Târgoviște, pe atunci, cetatea de scaun a Valahiei.

Biserica rupestră

Însă, ce anume face ca satul Corbi să fie atât de special? Ei bine, puțini știu că această stâncă ascunde o biserică rupestră, considerată printre cele mai vechi de pe teritoriul României. Biserica rupestră de la Corbii de Piatră este un unicat în țara noastră, având două altare în același naos. Întrucât cercetătorii nu au ajuns la o concluzie clară, nu se știe cu certitudine dacă cele două altare servesc unul pentru cultul ortodox și celălalt pentru cultul catolic. Aspectul lor bizantin pare însă să demonteze această teorie și împinge construcția lor în vremea persecuțiilor romane împotriva creștinilor. Astfel, s-ar explica și intrarea foarte mică, care o făcea aproape imposibil de găsit, în vremea când o vegetație foarte bogată și deasă ascundea acest loc. În urma puținelor cercetări arheologice care s-au făcut aici, oamenii de știință nu au reușit să stabilească o dată aproximativă a vechimii bisericii.

Se cunoaște că în anul 1512, voievodul Neagoe Basarab a reînființat ansamblul monahic rupestru de la Corbii de Piatră. În biserică se regăsește și astăzi trapeza sau sala de mese despre care se spune că voievodul o folosea drept sală de judecată. Se spune că pereții bisericii ascund cea mai veche pictură murală de pe teritoriul României. Din păcate, trecerea timpului și-a lăsat amprenta asupra acestui monument, considerat unicat la noi în țară. Umezeala și lipsa unei ventilații corespunzătoare precum și a unor dispozitive care să asigure o temperatură controlată, au dus la degradarea accentuată a picturii originale, care astăzi abia se mai zărește.

Timpuri imemoriale

Dar, enigma de la Corbii de Piatră este departe de a fi dezlegată. Chiar de la intrare, lângă bisericuța de lemn datată din secolul al XIX-lea, te întâmpină o piatră, o rămășiță a unui vechi templu getic, dovedind că vechimea acestui loc este cu mult mai mare decât s-a crezut. Contrar unor presupuneri făcute fără un temei palpabil, noile dovezi au scos la lumină lucruri uimitoare despre civilizația getică. Încă odată, dovezile par să indice că strămoșii noștri, erau deținătorii unor secrete ancestrale dobândite din timpuri imemoriale.

Geridava – cetatea lui Dromichete

La Corbii de Piatră, pe Plaiul de Mijloc, care este platoul de pe această stâncă, arheologii au descoperit urmele unei dave, și conform unei teorii, aceasta ar putea fi o legendară cetate getică, pe nume Geridava. Ei, bine, legendele spun că Geridava a fost cetatea de scaun a lui Dromichete, și el un personaj de legendă, căpetenia geților – a carpilor care l-au zdrobit în luptă pe Lisimah, un rege trac, trufaș și încrezător, poate prea încrezător în el. Este limpede ca lumina zilei, că această așezare, uitată de lume, este un extraordinar izvor de legende care stau îngropate adânc în pământ.

Izvoarele istorice și puținele referiri care au fost făcute publice, arată că geții nu erau un popor barbar. Aveau cunoștințe bogate și stăpâneau o știință străveche care le deschidea enigmatice porți către o cunoaștere supremă. Geții se aflau în perfectă comuniune cu lumea înconjurătoare și aveau respect față de toate ființele vii. Cumva, geții, prin sacerdoți, preoții unei religii născută din misterele cerului și pământului, descifraseră sensul morții. Prin ceea ce astăzi noi numim misticism, sacerdoții transmiteau celor aleși aceste taine. Aceste mistere, în care erau educați doar cei inițiați, în spiritul perpetuării credinței ancestrale, a dispărut; și o dată cu ea s-au stins multe secrete care astăzi zac îngropate poate chiar sub picioarele noastre.

Coloana uriașului din piatră

Loc de legendă și istorie, Corbii de Piatră ascunde multe enigme. Se pare că în grota în care există actuala biserică rupestră ar fi fost un templu getic, unde marele zeu Zamolxe era venerat. Dar, înainte de geți, cine a săpat în stânca de gresie? Se spune că, în vechime, în timpuri de mult uitate și pierdute, pe aceste locuri, ar fi călcat uriași. Să fie oare vorba despre acei uriași pe care Biblia îi amintește fugar? Uriașii apar în mitologia multor popoare. Creaturi, cu înfățișare umană, despre care se crede că aveau o statură impresionantă, de câțiva metri înălțime și care au umblat pe întreg pământul până când, într-o bună zi au dispărut. O enigmă care dăinuie și astăzi. Să fie oare doar o poveste fantastică? Sau doar o legendă născută din nevoia omului de supranatural?

Aici, la Corbii de Piatră, întreaga așezare pare încremenită în timp. Atmosfera și liniștea stranie care te însoțește, de îndată ce calci pe acest pământ sacru, tinde să-ți preschimbe percepția asupra lumii înconjurătoare. Se spune că aici, în interiorul acestei stânci de gresie, se află îngropat un uriaș. Pe cât este mit și pe cât este adevăr? V-ați întrebat vreodată dacă ipoteza existenței uriașilor poate avea un sâmbure de adevăr și unde ar putea fi el căutat? Și dacă uriașii de la Corbii de Piatră au existat în realitate?

Șocant, o posibilă dovadă stă în lumina zilei. Pe peretele de gresie al stâncii, se poate vedea un fragment pietrificat de coloană vertebrală, la o scară mare. Alte dovezi a căror asemănare este izbitoare cu fizionomia umană, precum un os de picior pietrificat, dezvelit de prăbușirea unor bucăți de stâncă, dar și un cap uriaș pietrificat și îngropat în mod misterios în aceeași stâncă de gresie, nu pot fi trecute cu vederea. Întrucât până în ziua de astăzi nu a fost efectuată o scanare cu aparatură și tehnologie modernă care să vadă în interiorul stâncii, nu putem ști cu certitudine dacă legenda uriașului îngropat aici este adevărată sau nu. Dar, dovada palpabilă care se găsește expusă în văzul tuturor, nu poate fi negată.

Alfabetul necunoscut

Enigmele de la Corbii de Piatră nu se termină aici. O poveste și mai halucinantă a rămas învăluită în mister până în ziua de azi. În anii 70, într-una din gospodării, în timpul unor reparații, proprietarul a găsit la temelia casei, o ciudată piatră neagră de marimea unei pâini rotunde. Piatra era inscripționată cu simboluri nemaivăzute, parte a unui alfabet necunoscut. La acea vreme s-au depus nenumărate eforturi pentru ca misterioasele semne să fie descifrate, dar fără nicio izbândă. Cei care au reușit s-o studieze susțin că într-un mod bizar era acoperită de un strat de metal în care erau imprimate toate acele semne, și nicidecum nu ar fi fost o piatră meteorică. Piatra meterorică este atât de dură încât ea nici măcar nu poate fi zgâriată. În mod straniu, după ce a fost filmată, atât misterioasa piatră, cât și filmul în cauză au dispărut. Motivul și cine ar sta în spatele dispariției acestei enigmatice pietre negre de la Corbii de Piatră, nu-l vom cunoaște niciodată.

Corbii de Piatră

Așadar să recapitulăm: o biserică rupestră cu două altare, fără a se cunoaște scopul ei real, existența ipotetică a castelului copilăriei lui Iancu Corvin în care o legendă a dat naștere blazonului său, o cetate dacică legendară și enigmaticul rege al geților, Dromichete, mormântul unui uriaș îngropat în stâncă și o misterioasă piatră neagră, inscripționată cu un limbaj necunoscut care a dispărut fără urmă. Toate aceste evenimente par ai aibă un singur element în comun: Corbii de Piatră. Enigmele de la Corbii de Piatră cu siguranță nu vor putea fi descifrate în totalitate, iar fragmentele de adevăr fac parte dintr-un puzzle și mai mare.

Rămâneți cu bine și păstrați-vă mintea deschisă!

360 °

Descoperă Uriașii din Valea Jiului

Written by p⊕vestea

Se spune că un popor fără tradiții este un popor fără viitor… ! Viitorul copiilor este de fapt viitorul nostru! Copilul tău trebuie să viseze! Copilul tău are nevoie de o ancoră, are nevoie să îşi cunoască cu adevărat rădăcinile. Copilul tău trebuie să viseze la 7531 de ani de continuitate pentru un viitor sigur pentru el… altfel o să rămână singur în necunoscut. Nu-ţi lăsa copilul singur în necunoscut ♦ susține și TU proiectul

Website: https://europegenesys.com