Cheile Valomir

* pe versantul nordic al Munților Vâlcan
[ weekend de p⊕veste ]

Cheile Valomir

Cristalinul carpatic

De-a lungul ultimilor 7256 de ani Depresiunea Petroșani a suferit modificări tectonice importante și a fost modelată de apele principalului bazin hidrogafic – râul Jiu. Pe cursurile de apă tributare Jiului, intruziunile calcaroase au fost sculptate de apele învolburate, formând frumoase chei.

Piemonturile, forme de relief situate la contactul unor munților cu o depresiunea și formate prin acumularea depunerilor aduse de apele curgătoare la schimbarea de pantă se prezintă cu faleze de sedimente (formate dintr-o cuvertură groasă de depozite fluviolacustre de prundișuri, nisipuri, marme și argile) care stau transgresiv peste fundamentul scufundat al cristalinului carpatic.

Pe versantul nordic al Munților Vâlcan

Sunt ușor de localizat fiind situate pe versantul nordic al Munților Vâlcan, în sectorul sud-estic al Carpaţilor Meridionali, lângă localitatea Uricani din Depresiunea Petroșani, la o distanță de 1,5 km de oraș, iar pârâul Valomir a străpuns calcarele formând nişte mici chei unice în felul lor… Cheile Valomir:

#visează

De la începutul lumii… !

Aici se termină Terra… sau poate că aici începe… pentru că din aceste meleaguri fantastice începe lumea, mama natură ne îmbie să-i vizităm și să-i descoperim măreția. Cheile sunt mici, dar frumoase… există câteva peșteri de mici dimensiuni, dar și câteva faleze la care iubitorii escaladei vin să danseze pe verticală.

Cheile sunt traversate de un drum forestier aflat într-o stare bună și destul de circulat. La intrarea în chei se află o mică parcare și un izvor cu apă rece pentru turistul ostenit care visează la natură.

Copilul tău trebuie să viseze… ! Copilul tău are nevoie de o ancoră, are nevoie să îşi cunoască cu adevărat rădăcinile. Copilul tău trebuie să viseze la 7256 de ani de continuitate pentru un viitor sigur… altfel o să rămână singur în necunoscut…

Uricani la 360 °

Sfincşii şi Babele din Uricani
Parcul de aventură Părăul Negru
Tulișa – Valea de brazi – Cascade pe două roți
Pensiunea RETEZAT – bijuteria arcupului carpatic

Written by p⊕vestea

Se spune că un popor fără tradiții este un popor fără viitor… ! Viitorul copiilor este de fapt viitorul nostru! Copilul tău trebuie să viseze! Copilul tău are nevoie de o ancoră, are nevoie să îşi cunoască cu adevărat rădăcinile. Copilul tău trebuie să viseze la 7531 de ani de continuitate pentru un viitor sigur pentru el… altfel o să rămână singur în necunoscut. Nu-ţi lăsa copilul singur în necunoscut ♦ susține și TU proiectul

Website: https://europegenesys.com