1512
Ce anume face ca satul
Corbi să fie atât de special?
Ei bine, puțini știu că această stâncă ascunde o biserică rupestră, considerată printre cele mai vechi de pe teritoriul României. Biserica rupestră de la Corbii de Piatră este un unicat în țara noastră, având două altare în același naos. Întrucât cercetătorii nu au ajuns la o concluzie clară, nu se știe cu certitudine dacă cele două altare servesc unul pentru cultul ortodox și celălalt pentru cultul catolic. Aspectul lor bizantin pare însă să demonteze această teorie și împinge construcția lor în vremea persecuțiilor romane împotriva creștinilor. Astfel, s-ar explica și intrarea foarte mică, care o făcea aproape imposibil de găsit, în vremea când o vegetație foarte bogată și deasă ascundea acest loc. În urma puținelor cercetări arheologice care s-au făcut aici, oamenii de știință nu au reușit să stabilească o dată aproximativă a vechimii bisericii.
Ansamblul monahic rupestru
de la Corbii de Piatră – unicat
Se cunoaște că în anul 1512, voievodul Neagoe Basarab a reînființat ansamblul monahic rupestru de la Corbii de Piatră. În biserică se regăsește și astăzi trapeza sau sala de mese despre care se spune că voievodul o folosea drept sală de judecată.
Se spune că pereții bisericii ascund cea mai veche pictură murală de pe teritoriul României. Din păcate, trecerea timpului și-a lăsat amprenta asupra acestui monument, considerat unicat la noi în țară. Umezeala și lipsa unei ventilații corespunzătoare precum și a unor dispozitive care să asigure o temperatură controlată, au dus la degradarea accentuată a picturii originale, care astăzi abia se mai zărește…
Timpuri imemoriale
Dar, enigma de la Corbii de Piatră este departe de a fi dezlegată. Chiar de la intrare, lângă bisericuța de lemn datată din secolul al XIX-lea, te întâmpină o piatră, o rămășiță a unui vechi templu getic, dovedind că vechimea acestui loc este cu mult mai mare decât s-a crezut.
Contrar unor presupuneri făcute fără un temei palpabil, noile dovezi au scos la lumină lucruri uimitoare despre civilizația getică. Încă odată, dovezile par să indice că strămoșii noștri, erau deținătorii unor secrete ancestrale dobândite din timpuri imemoriale.
360 °
Toată legenda Corbii de Piatră
Templul de piatră de la Șinca Veche