La pas prin sate Bănățene

Belo BLATO | Balta Împărătească
Banat

La pas prin sate Bănățene

Timpul s-a oprit în loc…

Există în Banat un sat unde timpul parcă s-a oprit în loc, unde la orice pas se simte şi se vede spiritul Banatului. Merită vizitat atât satul care are un punct de informare turistică şi un mic muzeu amenajat într-o casă tradiţională din Banat cât şi Rezervaţia „Balta Împărătească”.

Satul se află la 17 km sud-vest de Zrenjanin (Becicherecu Mare), în fosta zonă a regimentului 12 de pe granița bănățeană. După demilitarizarea zonei bănățene de graniță satul a fost cuprins în vărmeghia Torontalului. La 1910 localitatea avea 2088 locuitori: 834 slovaci, 698 unguri, 229 nemți, 312 bulgari pavliceni. Azi, cele mai numeroase grupuri etnice sunt cele ale slovacilor și maghiarilor, bulgari pavliceni, sârbi, români și alte etnii în număr foarte mic.

Arborii seculari de pe câteva străzi conferă satului o imagine idilică din primăvară până în tomană. Zona în care se află satul, înconjurat de ape – Bega, Tisa, bălți și canale – are o bogată ofertă pentru iubitorii de natură și vilegiatură. Aici se organizează partide de pescuit și excursii cu bacul pe unul din brațele moarte ale Begheiului. Păsări precum stârci și egrete de mai multe feluri, buhai de baltă, lopătari ș.a., animale ca vulpi, iepuri, vidre… căprioare, cât și o varietate interesantă de floră, fac din aceste locuri unul dorit a fi vizitat.

Există un hotel așezat în mijlocul naturii la aproximativ 2 km de sat. Localnicii sunt foarte amabili și comunicativi, oferind informații despre zonă și ocazional oferă locuri de cazare.

360 °

Foto: ekokucamagazin.com.
Portul din Banat – Altița – CIUPAG – Spăcel

Revolutia in arta a culturii cucuteni

Written by p⊕vestea

Se spune că un popor fără tradiții este un popor fără viitor… ! Viitorul copiilor este de fapt viitorul nostru! Copilul tău trebuie să viseze! Copilul tău are nevoie de o ancoră, are nevoie să îşi cunoască cu adevărat rădăcinile. Copilul tău trebuie să viseze la 7531 de ani de continuitate pentru un viitor sigur pentru el… altfel o să rămână singur în necunoscut. Nu-ţi lăsa copilul singur în necunoscut ♦ susține și TU proiectul

Website: https://europegenesys.com