Altița – CIUPAG – Spăcel

Portul din Banat la 360 ° | Timişoara 2021
Banat

Altița – CIUPAG – Spăcel

Cămașa – IA Românească

Frumoasă-i vecina noastră…

Inspirată de frumusețea semnelor pictate din cultura Cucuteni, una dintre cele mai vechi civilizații din Europa, IA românească spectaculoasă impresionanează prin broderia bogată cusută cu fir negru. Simbolurile sub formă de spirală ce decorează ceramica unică în lume de la Cucuteni se regăsesc în ornamentele geometrice brodate manual cu deosebită măiestrie pe IA tradițională.

Elegantă și prețioasă, IA românească – motivul Cucuteni, este decorată cu semne geometrice elaborate care acoperă pieptul și mânecile sub formă de spirală și romburi dispuse în râuri verticale.

Ce semnificație au
simbolurile brodate pe IE?

Element vestimentar tradițional românesc, IA a fost și ne este aproape de suflet. Broderiile bogate, unicat, cusute manual și cu multă migală, fascinează prin frumusețea și originalitatea lor. Simbolurile brodate pe față, spate sau mâneci vorbesc despre viața și familia femeilor care au cusut aceste cămăși, despre zona geografică în care au fost ele realizate, dar și despre preocupările meșteșugărești ale satului.

Nu sunt simple desene… cusute pe pânză, ci adevărate SIMBOLURI MAGICE, menite să o apere de ghinion și de rău… pe domnița noastră.

Simbolur solar

Un motiv des brodat pe II-le românești este motivul solar, evidențiat fie sub forma soarelui sau a florii-soarelui, cât și stilizat, sub forma unui cerc. Este un simbol ancestral, care vorbește despre divinitate, despre căldura soarelui, dătătoare de viață și generatoare de belșug, dar și despre ciclul vieții.

Un simbol drag cusătoreselor din România – 360 ° Săpânța, pentru că ilustrează însăși esența vieții, la fel ca și roata – aceasta poate simboliza roata vieții, care se învârtește neîncetat, dar și preocuparea meșteșugărească din unele sate românești.

Simboluri florale sau vegetale

Foarte des întâlnite pe II-le românești sunt motivele inspirate de natură. Copacul sau ramurile sale, stilizate, simbolizează trăinicia, înțelepciunea, reînvierea sau viața. Frunza de viță de vie și ciorchinii de struguri, brodați cu fir verde, mov sau albastru, vorbesc despre îndeletnicirea oamenilor din zonă (sate situate în preajma podgoriilor, în care activitatea principală era legată de negoțul cu vinuri), dar și despre belșug și abundență.

Frunzele verzi sau florile colorate sunt simbol al prosperității si al prospețimii și sunt purtate cu drag atât de fetele din sat, cât și de femeile mature, mame sau bunici. Trifoiul cu patru foi este un model rar, ce simbolizează și atrage norocul în viață, iar trandafirul, laleaua, floarea de crin sau de cireș se numără printre motivele florale preferate de cusătorese. Îți prezentăm câteva modele de II care au brodate aceste simboluri: IE elegantă din zona Muscelului, IE din Argeș, cu trandafiri albaștri, IE din Oltenia, cu ornamente verzi, IE din zona Muscelului, cu flori de cireș sau IE colorată din zona Argeșului, cu model floral și geometric… Altița – CIUPAG – Spăcel.

Bluzele tradiționale românești culese din regiunile muntoase au adesea brodate elemente naturale specifice acestei zone, cum ar fi conurile și acele de brad, în timp ce pe iile purtate în zone de câmpie observăm elemente de tip agrar, legate de recoltă (spicul de grâu, porumbul).

Simboluri inspirate de activități

Nu puține sunt broderiile inspirate din viața de zi cu zi a satului românesc, cum ar fi roata sau monedele – în satele de meșteșugari sau peștii – în satele de pescari.

Simboluri stilizate sau geometrizate

Motivele geometrizate sau stilizate îmbogățesc și ele II-le tradiționale românești, cum ar fi romburile, pătratele sau cercurile. Liniile drepte simbolizează calea dreaptă în viață, ascensiunea socială și mărirea. Cercurile vorbesc despre ciclicitatea vieții sau despre divinitate.

Alte simboluri des regăsite sunt așa numitele „cârligele” – care atrag bunăstarea și o „prind” în loc, „melcișorii” – spirale stilizate, un model foarte vechi, cu mare încărcătură spirituală, cruciulițele – simbol legat de spiritualitate și evoluție, „ochișorii” – model ovoidal, de forma ochiului, sau modelul „sfoară” – care simbolizează firul vieții.

Culori

Culorile au o importanță aparte în portul popular românesc, fiind specifice zonei geografice în care a fost realizată ia, dar și adaptate vârstei femeii care urma să o poarte, precum și statutului social al acesteia. O ie bogat decorată, cu ornamente din mătase, mărgele sau alte aplicații prețioase, era purtată la zi de sărbătoare. Aceeași IE ar fi putut fi integrată în portul de zi cu zi, dacă îi aparținea unei femei înstărite.

Fetele tinere din sat, nemăritate, preferau II-le vesel colorate (combinații de roșu, galben, roz sau alte nuanțe deschise), în timp ce culorile sobre (negru, maro, verde închis, auriu) erau favoritele femeilor mature, ajunse la o anumită vârstă și având un anumit statut social. Aceste culori erau considerate adecvate vârstei proprietarei, făcând cinste unui trai purtat cu decență. Însă culoarea oferă și alte detalii despre II:

Albastrul și argintul erau folosite pentru a simboliza apa și râurile (un motiv des întâlnit în cultura populară românească), auriul și verdele erau culori folosite pentru a reprezenta câmpia, roșul și maroul – regiunile muntoase… Nu-i așa că, de acum, vei privi II-le cu alți ochi? Suntem siguri că p⊕veștile lor ți se vor părea cu mult mai frumoase!

Vezi mai mult 360 °

Principalul Vector de Cultură 2021
Timişoara – Capitală Culturală Europeană

Foto: Maria Elena Sandovici.
{ piatră vs metale } { revoluția neolitică }
Județul Timiș, acum ≈ 8500 de ani… Parța.
Temišvar, Temeschburg, Temesvár, Timișoara – IMEX USA

Written by p⊕vestea

Se spune că un popor fără tradiții este un popor fără viitor… ! Viitorul copiilor este de fapt viitorul nostru! Copilul tău trebuie să viseze! Copilul tău are nevoie de o ancoră, are nevoie să îşi cunoască cu adevărat rădăcinile. Copilul tău trebuie să viseze la 7531 de ani de continuitate pentru un viitor sigur pentru el… altfel o să rămână singur în necunoscut. Nu-ţi lăsa copilul singur în necunoscut ♦ susține și TU proiectul

Website: https://europegenesys.com