Vechea cetate
a ⚔️ cnezilor ⚔️
Primul monument medieval
din județul Hunedoara 💙💛❤
Fortul Mălăieşti, poarta de 🇷🇴 🇷🇴
intrare în Parcul Național Retezat.
Cetatea Mălăieşti, vechea cetate a cnezilor din Ţara Haţegului are o vechime de şase secole. Fortăreața medievală a fost ridicată, la sfârșitul secolului al XIV-lea, de familia de cnezi Sărăcin, la ieșirea din satul Mălăiești, ca punct de apărare împotriva unor atacuri mai ușoare. La început, cetatea avea un singur turn principal, apoi a fost ridicat și un brâu de ziduri înalte de șase metri și patru turnuri care înconjurau donjonul. De-a lungul timpului, acestea s-au distrus, astfel că a rămas în picioare până astăzi doar turnul-donjon. Turnul-locuinţă central, este conservat integral. În jurul său este vizibilă o parte a curtinei, la care, în secolul al XVI-lea, s-au adăugat patru turnuri exterioare, cu forme neregulate, vizibile acum doar aproape de suprafaţa solului. La Cetatea Mălăiești se ajunge foarte ușor, pe drumul spre Nucșoara, poarta de intrare în Parcul Retezat.
Fortăreața medievală se află pe un deal stâncos, între două văi. Cu un kilometru înainte de a ajunge în Nucșoara se desprinde un drum spre stânga care urcă spre cetate. Mălăieşti se găseşte mai sus cu alţi trei kilometri, pe aceeaşi şosea pe care se află şi Sălaşu de Sus unde călătorul poate vedea ruinele unei curţi nobiliare – care a aparţinut familiei de origine românească Mara.
Cetatea Feudală
Sălașul de Sus ⚔️
Cnezatul Sălașului XIV – XVII
Ridicată de către familia Sărăcin.
Sălaşu de Sus poate fi atins dacă, pe şoseaua Haţeg-Petroşani, în dreptul localităţii Ohaba de Sub Piatră, ne îndreptăm spre sud, pe calea cea mai folosită pentru accesul în Munţii Retezat. Peste patru km, imediat la intrarea în comună, călătorul poate vedea ruinele unei curţi nobiliare.
Genealogia nobililor români din Sălaşu de Sus. Familia de origine românească MARA. Se disting bine zidurile de incintă, paralele cu şoseaua, şi turnul unei capele. Aceasta din urmă este o rudă apropiată a capelei din Râu de Mori. Ea a aparţinut familiei de origine românească Mara. O altă familie românească locală, Sărăcin, a ridicat biserica situată tot la stânga şoselei, imediat dupa ce se depăşeşte piaţa principală a comunei. Mălăieşti se găseşte mai sus cu alţi trei kilometri, pe aceeaşi şosea pe care se află şi Sălaşu de Sus. Părăsind drumul asfaltat şi străbătând, spre stânga, satul, se ajunge la cetatea Mălăieşti. Uşor accesibilă, ea are, pe lângă farmecul specific, dat şi de ambianţa naturală şi farmecul micilor cetăţi construite de feudali în întreaga Europa.
Țara Haţegului
la 360 ° 💙💛❤
11 obiective turistice din 🇷🇴 preistorie 🇷🇴 până în zilele noastre! Biserica Densuș, Muzeul în aer liber Hățăgel, Muzeul Grădiște – lângă Ulpia Traiana Sarmizegetusa, Turnul de apărare de la Merișor / Pasul Merișor, Peștera BOLII ♦ Bastionul lui Burebista, Fundătura Ponorului, Tronul Străbunilor și Rezervația de Zimbri din Hațeg sunt principalele obiective turistice pe care nu poți să le ratezi atunci când te hotărăşti să îți planifici vacanța în Țara Hațegului.
În 2020 stăm acasă,
vizităm România 💙💛❤
& reSTART-ăm turismul românesc!
🇷🇴 reBranding România 🇷🇴 Un proiect CSR B2B Strategy ™ |