Matricea de la Sarmizegetusa REGIA

{ grifoni şi tigri }
🏹 GETÆ

Matricea de la Sarmizegetusa REGIA

ROMANIA OLD EUROPE

Din spaţiul mediteraneean în spaţiul nord pontic…

În timpul unei furtuni, petrecută în noaptea de Sânziene, vântul a rupt un fag vechi de peste un secol din incinta cetăţii getice Sarmizegetusa Regia, iar în cădere trunchiul a antrenat un alt copac pe care l-a smuls din rădăcini. În groapa creată de sub rădăcina trunchiului doborât, a doua zi Vladimir Brilinsky, omul care se ocupă de administrarea monumentului UNESCO, a descoperit, împreună cu câţiva copii pe care îi însoţea în acel loc, piesa unică din bronz.

”Matriţa este o piesă extrem de complexă, ne-am dat seama de acest lucru pe măsură ce o studiam. Cercetarea ei a fost o aventură intelectuală, care ne-a purtat din spaţiul mediteraneean, în spaţiul nord pontic, la Roma şi în tot felul de locuri în care am găsit informaţii legate de acest fel de obiect”, a relatat conf. dr. Gelu Florea, de la Universitatea Babeş Bolyai, cel care a coordonat cercetările şi editarea volumului care descrie matriţa.

Matriţa antică, provenită din atelierul unui orfevrier get (meşter în realizarea de bijuterii din metale preţioase) este obiectul de preţ al celei mai importante expoziţii organizată în acest an, la muzeul devean.

”Importanţa şi valoarea ei este atât de mare, astfel că am decis ca ea să fie expusă singură, într-o încăpere securizată şi bine păzită a muzeului. Amenajarea expoziţiei a fost concepută astfel încât persoanele care ajung la muzeu să poată avea o interacţiune mai specială cu imaginile de pe această matriţă. Vitrina şi luminile fac posibilă vederea în detaliu a tuturor feţelor ei” Liliana Ţolaş

Matricea de la SARMIZEGETUSA REGIA integrata in brandul POVESTEA LOCURILOR

P⊕vestea Locurilor, o aventură intelectuală… care susține Cultura și Civilizația Neamului R⊕mânesc!

* IMEX America / World Travel Market UK

P * plăcuţele de la Tărtăria
O * templul mare circular din Sarmizegetusa
V * matricea de la Sarmizegetusa REGIA
E * uriașul de piatră din Munții Măcin | Hyperborea
S * “carul roman” din Civilizația Danubiană Gârla Mare
T * zeiţa mamă / Cultura Cucuteni
E * tezaurul GETIC / Agighiol
A * Cetatea Sighişoara

Material realizat cu sprijinul Doctorului Dragoș Slăvescu / Dental PROFILE.

Susține și tu Cultura și Civilizația Neamului R⊕mânesc, susține proiectul: sponsorizare P⊕vestea Locurilor.pdf.

Written by Daniel ROȘCA

Se spune că un popor fără tradiții este un popor fără viitor… ! Viitorul copiilor este de fapt viitorul nostru! Copilul tău trebuie să viseze! Copilul tău are nevoie de o ancoră, are nevoie să îşi cunoască cu adevărat rădăcinile. Copilul tău trebuie să viseze la 8500 de ani de continuitate pentru un viitor sigur pentru el… altfel o să rămână singur în necunoscut. Nu-ţi lăsa copilul singur în necunoscut ♦ susține și TU proiectul

Website: https://europegenesys.com