Regatul sălbatic: Codrul Secular Slătioara.

{ Codrii Moldovei }
Bucovina

Regatul sălbatic: Codrul Secular Slătioara.

Masivul Rarău la 360 °

Codrul Secular Slătioara este o rezervație forestieră, cu o suprafață de peste 1064 de hectare, situată în versantul estic al Masivului Rarău între 790 și 1353 de metri altitudine. Așezat pe trei culmi mari paralele – Bâtca Neagră, Bâtca cu Plai și Bâtca Lesei – desprinse din Muntele Todirescu, Codrul Secular Slătioara face cumpăna de ape între bazinele râurilor Bistrița și Moldova.

Pădurea Seculară Slătioara este considerată a fi virgină și cvasivirgină, cu exemplare bătrâne de arbori și vegetație ierboasă montană bogată, ce atestă vechimea ei.

Codrii Moldovei
Regatul sălbatic

În ansamblul său, acest codru este un vestigiu ce dă o imagine a ceea ce au fost în trecut codrii Moldovei. Dacă aveţi condiţie fizică bună, dorinţă de a explora şi respect pentru natură, Rezervația Naturală Codrul Secular Slătioara este cel mai bun loc pe care îl puteţi alege.

Sâmbătă, 11 august 2018, de la ora 16:10, TVR 2 vă propune o nouă călătorie în „Regatul sălbatic”.
Explorăm de această dată Rezervația Naturală Codrul Secular Slătioara. Muntii Rarău-Giumalău fac parte din Munții Bucovinei fiind situați în nordul Carpaților Orientali în bazinele hidrografice superioare ale Moldovei și Bistriței.

Codrul secular Giumalău este localizat în partea de nord a Carpaţilor Orientali (latitudine 47 grade 26’ 24” N, longitudine 25 grade 28’ 12” E). Suprafaţa totală este de 375 ha, din care 165 ha sunt păduri virgine şi 210 păduri cvasivirgine conform criteriilor stabilite prin ordinul de ministru 3397/2012. Rezervaţia se află în custodia Direcţiei Silvice Suceava, ocolul silvic Pojorâta.

Rezervaţia codrul secular Giumalău reprezintă cea mai mare pădure virgină de molidişuri pure (descoperită până în prezent) care a mai rămas în intreagă zonă de climă temperată a Europei. În ciuda tăierilor ilegale scăpate de sub control, natura sălbatică a României nu încetează să ne uimească.

360 °

Bucovina la 360 °
Ceahlău, Muntele Sfânt – Străjerul din Carpați.
P⊕vestea Locurilor MOLDOVA @ Florin LIONTE.
Munţii Rarău, pădurea neatinsă de topor Giumalău

Giumalău * Europe's Largest Remaining Pure Spruce Virgin Forest

{ bit.ly/PovesteaNoastrăGIUMALĂU }
{ #povesteanoastră }

Giumalău, is Europe's greatest known virgin forest made of pure spruce in the temperate climate zone. Agent Green calls for international recognition and protection from UNESCO …

Rezervaţia codrul secular Giumalău reprezintă cea mai mare #pădure virgină de molidişuri pure (descoperită până în prezent) care a mai rămas în întreaga zonă de climă temperată a Europei.

“În ciuda tăierilor ilegale scăpate de sub control, natura salbatică a României nu încetează să ne uimească. Mulţumită UNESCO am aflat că Izvoarele Nerei ascund cea mai mare pădure virgină de fag din Uniunea Europeană. După ce am întrebat specialiştii am aflat că tot România adăposteşte şi cel mai vast molidiş pur din întreaga zonă de climă temperată a Europei”, a spus Gabriel Păun, naturalist şi fondator Agent Green.

Pădurea Giumalău a primit statut de “Pădure neatinsă de topor” prin hotărârea consiliului de miniştri condus de generali precum Ion Antonescu şi Radu Rosetti în şedinţa nr. 284/19 martie 1941. Hotărârea a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 72 din 26 martie 1941.

Hotărârea politică a fost posibilă prin eforturile deosebite din anii ’30 ale cercetătorilor români Marin Dracea, Teodosie Botezat şi prof. Mihai Guşuleac sprijiniţi de naturalistul de origine cehă Franz Czech.

“Succesul marilor oameni din secolul trecut trebuie dus la bun sfârşit în vremurile prezente când stresul asupra pădurilor României este fără precedent. În prezent Giumalău este doar o simplă rezervaţie. Acest ultim vast laborator natural în aer liber trebuie să devină de urgenţă patrimoniu mondial UNESCO şi rezervaţie a biosferei” a adăugat Păun.

Codrul secular #Giumalău este localizat în partea de nord a Carpaţilor Orientali (latitudine 47 grade 26’ 24” N, longitudine 25 grade 28’ 12” E). Suprafaţa totală este de 375 ha, din care 165 ha sunt păduri virgine şi 210 păduri cvasivirgine conform criteriilor stabilite prin ordinul de ministru 3397/2012. Rezervaţia se află în custodia Direcţiei Silvice #Suceava, ocolul silvic Pojorâta.

Fauna acestei păduri include ursul brun (Ursus arctos), cerbul (Cervus elaphus), mistreţul (Sus scrofa), râsul (Lynx lynx), vulpea (Vulpes vulpes), jderul (Martes martes), veveriţa (Sciurus vulgaris), lupul (Canis lupus), pisica sălbatică (Felis sylvestris), şoarecii de zăpadă (Microtus nivalis nepum). Dintre păsări amintim: piţigoiul (Parus major), ciocănitoarea (Picus canus), coţofana (Pica pica), bufniţa (Bubo bubo), forfecuţa (Loxia curvirostra), brumăriţa de stâncă (Prunella collaris) gaiţa de munte (Nucifraga cariocatactes), fâsa de munte (Anthus spinoletta), sitarul (Scolopax rusticola), uliu păsărar (Accipiter nisus). Importante sunt şi apariţiile (din păcate tot mai rare) ale cocoşului de munte (Tetrao urogallus) şi a corbului (Corvus corax).

“De la Revoluţie încoace #România nu a făcut nimic de bună voie pentru natura ţării. Toate demersurile au fost făcute în urma presiunilor ONG-urilor şi mass-media, fie că a fost vorba de parcuri naţionale, situri Natura 2000 sau păduri virgine. Este timpul ca România să devină proactivă şi mândră de natura sa salbatică unică în Europa”, a încheiat Păun.

AGENT GREEN cere premierului Dacian Cioloş şi ministrului Cristiana Paşca Palmer să facă demersurile necesare pentru a asigura pădurii virgine Giumalău statutul de rezervaţie a biosferei şi de patrimoniu mondial natural #UNESCO.

#Turism, ultimul loc în #Europa * pondere în PIB …

“ Natura separată de #istorie * http://bit.ly/MoştenireaPierdută nu poate să intre în competiţie cu Elveţia, Croaţia… ” Daniel Roșca

Posted by Brandul de ţară R⊕Mânia on Thursday, September 15, 2016

Written by p⊕vestea

Se spune că un popor fără tradiții este un popor fără viitor… ! Viitorul copiilor este de fapt viitorul nostru! Copilul tău trebuie să viseze! Copilul tău are nevoie de o ancoră, are nevoie să îşi cunoască cu adevărat rădăcinile. Copilul tău trebuie să viseze la 7531 de ani de continuitate pentru un viitor sigur pentru el… altfel o să rămână singur în necunoscut. Nu-ţi lăsa copilul singur în necunoscut ♦ susține și TU proiectul

Website: https://europegenesys.com