Prin Valea Lupșească
Acum 2000 de ani…
Pe timpul strămoșilor noștri văile erau doar păduri sălbatice. În timpul invaziilor fortificațiile și drumurile se construiau pe sus NU în văi. De sus invadatorii puteau vedea până departe, se simțeau probabil mai în siguranță. Prin Valea JIULUI și-au croit drum romanii – drumul până spre capitala spirituală a imperiului – Sarmizegetusa REGIA.
Troianul, Traianul sau Drumul lui Traian a fost construit pentru a cuceri Sarmizegetusa… face parte din drumul care unea, acum 2000 de ani, Drobeta cu Ulpia Traiana. Drumul intră în Gorj pe la Cătunele, atingând Jiul la castrul de la Pinoasa, urma malul stâng al acestuia, trecând prin Pasul Vâlcan pe lângă Valea Lupșească apoi pe Valea Streiului, până la Haţeg şi ajungea la în inima imperiului – Sarmizegetusa REGIA.
Căile Bătrânilor
Continuitatea neamului românesc
Prin Pasul Vâlcan pe culmile munților Parâng pe lângă templul lui Apolo și-au croit drumul cotropitorii iar văile au rămas atât în legendele locale dar și în hărțile știute de băștinași – momârlanii cei izolați – drept căile bătrânilor. Acele văi știute doar de ei prin care au reușit să păstreze tradițiile strămoșilor și continuitatea multi-milenară a neamului românesc.
Te invităm să-ți duci pașii și schiurile prin Căile Bătrânilor, singur în sălbăticie, o experiență în care o să te regăsești pe tine. Astăzi Valea JIULUI este radical schimbată. Mineritul este deja istorie, iar natura își recâștigă încet dar sigur vechile granițe. Un weekend de poveste!
360 °
Căile bătrânilor…
Obiective de vizitat în Valea JIULUI