În vizită la GUGULANI

Muzeul Satului Bănățean din Timișoara
Banat MOMÂRLANI

În vizită la GUGULANI

Despre GUGULANI

Ţara Gugulanilor este ţara care s-a născut pe Vârful Gugu, locul unde era sactuarul lui Zamolxis, zeul dacilor. Numele de „gugulan” vine de la toponimul „gugu”, ca vârf de munte sub formă de con, aşa cum este şi „clăbăţul” oamenilor bătrâni din această zonă, ca semn distinctiv că sunt de cea mai curată origine dacică. Ei se personalizează printr-o istorie construită în jurul Vârfului Gugu, credinţa în nemurire din precreştinism, obiceiuri neschimbate de veacuri şi, nu în ultimul rând, faima de a produce şi vinde cele mai bune mere şi pere. La toate acestea se adaugă … mândria (fala) gugulanilor.

Gugulani vs Momârlani

După ce am lansat platforma Ținutul Momârlanilor am fost într-o scurtă vizită la vecinii momârlanilor, la gugulani. Vizită virtuală Muzeul Satului Bănățean.

Nicolae Deleanu într-un reportaj din anul 1933, afirma “Momârlanii ăștia au fost vechii băștinași, cu rădădăcini directe, spune ISTORIA din coasta dacilor strămoși și s-au menținut ei, veacuri de-a rândul oameni liberi. Nicio urgie cotropritoare n-a fost în stare să-i scoată din locuri și obiceiuri.”


Written by p⊕vestea

Se spune că un popor fără tradiții este un popor fără viitor… ! Viitorul copiilor este de fapt viitorul nostru! Copilul tău trebuie să viseze! Copilul tău are nevoie de o ancoră, are nevoie să îşi cunoască cu adevărat rădăcinile. Copilul tău trebuie să viseze la 7531 de ani de continuitate pentru un viitor sigur pentru el… altfel o să rămână singur în necunoscut. Nu-ţi lăsa copilul singur în necunoscut ♦ susține și TU proiectul

Website: https://europegenesys.com