Turdaş Vinča

& Tărtăria 💙💛❤️
NEOLITIC Povestea HUNEDOAREI

Turdaş Vinča

reSTART 💙💛❤️

Înainte cu mii de ani de a se ridica piramidele în Egipt 🇪🇬 undeva între mileniile V și III î.Hr., a fost o cultură europeană ce se întindea în jurul fluviului Dunărea, pe teritoriul României, Serbiei, Bulgariei și Macedoniei, dar urme evidente ale acesteia regăsindu-se în toată Peninsula Balcanică. Este vorba de cultura Turdaș – Vinča.

Numele culturii vine de la localitatea Turdaș aflată în partea central estică a Județului Hunedoara. Zsófia Torma – antropolog și paleontolog de origine maghiară, scotea la lumină primele artefacte ale acestei culturi neolitice și le prezenta în cadrul sesiunilor științifice, la nivel european.

Turdaș – Vinča & Tărtăria

Zsófia Torma, prima femeie arheolog din Transilvania, a descoperit la Turdaș, în secolul al XIX-lea vestigii materiale ale culturii „Turdaș”, cunoascută mai apoi drept cultura Vinča, de la o suburbie a orașului Belgrad (este capitala și cel mai mare oraș al Serbiei; situat la confluența dintre râul Sava și fluviul Dunărea), unde în anul 1908 au fost descoperite primele artefacte ale acestei culturi, din Serbia. Acestei culturi îi sunt atribuite celebrele „Tăblițele de la Tărtăria”. Datate în jurul anului 5.500 î.Hr., de cercetătorul german Harald Haarmann, au simboluri similare culturii neolitice Turdaş Vinča. Descoperite În Transilvania, în localitatea Tărtăria din județul Alba, între Alba Iulia și Orăștie / HUNEDOARA, în anul 1961.

1600 de ani înaintea
piramidelor din Egipt

⚔️ Stăpânii lumii neolitice ⚔️ Cercetările arheologice de pe traseul autostrăzii Sibiu Nădlac au scos la iveală primul oraș din Transilvania – așezarea neolitică de la Turdaș, județul Hunedoara, care era un centru regional de producție și distribuție a ceramicii. Sabin Luca, directorul Muzeului Național Brukenthal din Sibiu, instituție care a coordonat o parte din lucrările arheologice de pe traseul autostrăzii Sibiu Nădlac, a declarat, într-o conferință de presă, că în punctul Lunca din județul Hunedoara, în apropierea râului Mureș ✨ MA۩RA⭐MUREȘ ✨ a fost descoperit primul oraș din Transilvania – așezarea neolitică de la Turdaș, care datează ”de dinainte de piramide”.

De ce spun că e primul oraș din Transilvania, ca să nu spun cel puțin din sud – estul Europei: pentru că am descoperit un sistem de fortificație, de împrejmuire, compus din 11 palisade și șanțuri succesive, pe o profuzime de 200 de metri. Am descoperit două porți de intrare în sistemul de fortificație, cu turnuri, totul din lemn. Acest sistem, de o așa de mare dimensiune, nu s-a putut cerceta în Europa fiindcă costă foarte mult.” Sabin Luca

360 ° Muzeul Turdaş Vinča din Orăștie
🇷🇴 Strategie NFT HUNEDOARA 🇷🇴
Un proiect CSR B2B Strategy
Written by Daniel ROȘCA

Se spune că un popor fără tradiții este un popor fără viitor… ! Viitorul copiilor este de fapt viitorul nostru! Copilul tău trebuie să viseze! Copilul tău are nevoie de o ancoră, are nevoie să îşi cunoască cu adevărat rădăcinile. Copilul tău trebuie să viseze la 8500 de ani de continuitate pentru un viitor sigur pentru el… altfel o să rămână singur în necunoscut. Nu-ţi lăsa copilul singur în necunoscut ♦ susține și TU proiectul

Website: https://europegenesys.com