Semnul ✨ KOGAYON

... din 🐑 Ținutul Momârlanilor 🐑
HYPERBOREA MOMÂRLANI 🏹 GETÆ

Semnul ✨ KOGAYON

S E M N U L ✨

PREFAŢĂ Spațiul Carpato-Danubiano-Pontic s-a manifestat (şi se manifestă, încă!) pentru vieţuitorii săi ca un loc în care virtuțile Omului adevărat stau în fața Europei: credinţa, bărbăția, atenția, concentrarea, înțelepciunea, setea de cunoaştere, grija față de cel de alături, dragostea față de limbă şi patrie etc. Toate acestea ar fi superflue, dacă nu ar fi curios definit spațiul numit Kogayon: un loc unde există pământ, apă, foc, aer, loc, simțire, nesimțire, această lume, cealaltă lume-amândouă laolaltă-soare, lună, mişcare, nemişcare, apariţie şi dispariţie, unde totul se mişcă şi totul stă, tărâm al Omului de Piatră, un capăt şi un început al suferinței, care se sprijină pe cât lasă Cerul la îndemână… (după Victor Kernbach).

V E N E T I C I I

Veneticii nu pot pătrunde uşor în sufletul băştinaşilor momârlani, dar nici prea greu. Zei şi zeiţe, semizei şi nimfe roiesc în Kogayon, cei mai mulți fiind fugari din Olimp, din Alpi, din Elbrus sau din Hiperboreea. Zânii şi zânele, personaje ale basmului nostru vin la „nedeile” cu drag întocmite şi prezentate aici, aşa credem. Din acest amestec, firul roşu se desprinde vizibil şi înconjoară totul în forma unei inimi pulsatorii. Cu riscul de a luneca în mit, cele cuprinse în cartea DUHUL MOMÂRLANILOR (Editura eLiteratura, Bucureşti, 2017) şi în cea de față intră în zona contradicţiilor dintre povestea mincinoasă” şi „adevărul etern”. Totodată, cititorul este invitat să descopere multe sensuri cu mare încărcătură și informații utile, majoritatea surprinzătoare. Nimeni nu poate fi îndemnat sau silit la a crede fără a cerceta; dar a ignora cu bună ştiinţă cele aflate la îndemână, cele petrecute în fața mai multor martori, poate fi o greşeală regretabilă.

Momârlanii trăiesc între două universuri ✨ unul aşezat în jurul Văilor Jiurilor, ştiut şi recunoscut, şi altul neaşezat şi nerecunoscut, cel din Kogayon. Cele scrise îşi caută loc şi timp, încearcă să intre în experiența de dincoace şi de dincolo, din fiecare om, cu îndrăzneala de a fi operă deschisă cititorului cu spirit şi îngăduitor şi ales. Autorul îndrăzneşte să o declare frumoasă şi convingătoare. De altfel, zeul cel mare al vechilor daco-geți spunea: „cuvintele sunt terapia sufletului!…” (cit.aprox.) Ioan Dan Bălan ✨ Semnul Kogayon.

Va urma în curand tinutulmomarlanilor.ro

Sustine Povestea Locurilor




🇷🇴 reBranding ROMANIA 🇷🇴
Un proiect CSR B2B Strategy
Written by Daniel ROȘCA

Se spune că un popor fără tradiții este un popor fără viitor… ! Viitorul copiilor este de fapt viitorul nostru! Copilul tău trebuie să viseze! Copilul tău are nevoie de o ancoră, are nevoie să îşi cunoască cu adevărat rădăcinile. Copilul tău trebuie să viseze la 8500 de ani de continuitate pentru un viitor sigur pentru el… altfel o să rămână singur în necunoscut. Nu-ţi lăsa copilul singur în necunoscut ♦ susține și TU proiectul

Website: https://europegenesys.com