Oamenii din Piatră de pe KOGAYON

Despre ktistai, preoții anahoreți zamolxieni 🔥 Momârle

Despre momârle

🔥 🔥 K O G A Y O N 🔥 🔥

Momârlanii, locuitori ai Văii Jiului, depresiunea înconjurată de munţii Şurean, Parâng, Vâlcan şi Retezat, străbătută de cele două Jiuri, de Est sau Ardelean, şi de Vest sau Românesc, formează o comunitate de o rară stabilitate şi trăinicie în timp, care a rămas până în ultima vreme foarte puţin cunoscută. Ar putea părea uimitor acest fapt, dacă nu am avea în vedere funcţionarea acestei comunități ca o entitate relativ închisă, în aşa măsură, încât «până în urmă cu câțiva ani şi căsătoriile se făceau în interiorul fiecărui sat, fără amestecul cu alte sate.»

În felul acesta tradițiile şi obiceiurile momârlanilor şi-au păstrat mai bine structura şi funcţionalitatea în timp, multe din ele fiind viabile şi în ziua de azi. În ceea ce priveşte termenul de «momârlan», el s-ar referi, după cum susţin băştinaşii mai vârstnici, la locuitorii din Valea Jiului, care au ridicat în lungul timpului, pe Kogayon, Oamenii de Piatră, numiți și momârle. Încă de la străvechii ktistai, preoții anahoreți zamolxieni, localnicii din masivele muntoase Şurean, Parâng, Vâlcan şi Retezat desfăşuau la Oamenii de Piatră ritualuri în rang celest, întru slava Înaltului…

🔥 m o m o 🔥

Tradiții, credințe 💙💛❤
& obiceiuri la Momârlani

Termenul ar mai putea fi explicat şi din grecescul momos, deoarece momârlanii îşi mai spun, în glumă, şi momo: oameni care stăpânesc, trăiesc în spiritul pământului, în sufletul locului, buni crescători de animale, păstrători ai datinilor, obiceiurilor, tradițiilor străvechilor daci, cei care au refuzat cu îndârjire să se amestece cu veneticii (pe care îi numesc barabe), trăind în munți, cu fruntea lipită de stele. Sau, după unii, s-ar putea explica prin cuvântul maghiar maradvány, însemnând rămăşiţă (de daci!). Concentrată asupra ei însăși, comunitatea momârlanilor a păstrat și păstrează tradiţii şi obiceiuri specifice, foarte puțin alterate de timp.

Regăsim în aceste tradiții puternica infuzie de sacru, specifică tuturor riturilor, căci, în esenţă, tocmai acesta este rolul lor: saltul din profan în sacru, garantarea în acest fel a bunului mers al lucrurilor. Sacrul este componenta principală, explicită sau implicită, a tuturor riturilor, tradiţiilor, creştine sau precreştine. Surprinzând prin frumuseţea şi trăinicia lor, prin puternica racordare la sistemul general de tradiţii, în ciuda caracterului de comunitate relativ închisă adoptată de momârlani, surprinzând mai ales prin puternica lor vitalitate, tradiţiile momârlanilor reprezintă o firească racordare a istoriei culturale vechi la actualitate, vorbind despre perenitatea structurilor psihologice, despre specificitate, despre mândria apartenenţei la un neam de păstori al cărui cuvânt în istorie abia acum se face auzit pe deplin.

Editura Confluențe, Petrila, 2011.
Ioan Dan Bălan & Elisabeta Bogățan,
Momârlanii: tradiții, credințe & obiceiuri.

360 ° Legenda Blajinilor
Fârtatul și Nefârtatul

Written by p⊕vestea

Se spune că un popor fără tradiții este un popor fără viitor… ! Viitorul copiilor este de fapt viitorul nostru! Copilul tău trebuie să viseze! Copilul tău are nevoie de o ancoră, are nevoie să îşi cunoască cu adevărat rădăcinile. Copilul tău trebuie să viseze la 7531 de ani de continuitate pentru un viitor sigur pentru el… altfel o să rămână singur în necunoscut. Nu-ţi lăsa copilul singur în necunoscut ♦ susține și TU proiectul

Website: https://europegenesys.com

Comments are closed.