Orfevrierii GETÆ ✨

✨ Brățara de aur de la Dipșa ✨
Magazin Istoric 🏹 GETÆ

Orfevrierii GETÆ ✨

Brățara de aur de la Dipșa  
& Tezaurul de la Căuaș ✨

Orfevrierii Geto-Daci ✨ Magazin Istoric, iunie 1983

Între secolele IX şi VI [î.Hr.]… geții dezvoltau aici în Dacia o artă proprie a aurului, ale cărei produse umpleau tot centrul şi nordul Europei, concurînd cu arta etruscă a bronzului şi argintului.

VASILE PÂRVAN

Tezaurul de la Căuaș ✨ Între piesele descoperite în Tezaurul de la Hodiş¹, semnalăn prezenţa unor lingouri constituite dintr-o bară sau sîrmă de aur, îndoită în formă de brățară, arătînd că astfel de piese, indiferent de localitatea unde au fost găsite, par produsul unuia şi aceluiaşi atelier meşteşugăresc. 

Descoperirea făcută în primăvara anului 1965, în comuna Căuaş, jud. Satu Mare – tot în timpul lucrărilor agricole şi tot de către un tractorist nu face decît să confirme această apreciere. Din păcate, din întreaga comoară găsită la Căuaş nu au mai fost recuperate decît trei brățări (dintre care doar două Intregi), în greutate totală de 369,800 grame. Este vorba de bare sau sirme mai groase de aur, cărora li s-a dat o formă ovală (de unde denumirea de ,,brățări”). 
Cele două piese întregi sînt confectionate din aur destul de poros, ce reprezintă, evident, o materie primă ce abia urma să fie transformată de un meşter orfevrier in podoabe. 

Brățara de aur de la Dipșa ✨ 

O piesă de dimensiuni reduse (135 grame), dar de o valoare artistică excepţională a fost descoperită în anul 1969 în comuna Dipsa, județul Bistrița Năsăud: o brățară lucrată dintr-o bară de aur, mai groasă în zona mediană, cu capetele mult depărtate, avînd în partea terminală un mic motiv semilunar.

Pe axul ei, piesa are o nervură proeminentă decorată incizat cu 🌲 motivul străvechi al brăduțului 🌲 frecvent încă din neolitic în arta țării noastre. În părţile laterale se văd alte două şiruri de ,,brăduți”, separate de două șiruri de perle, puternic reliefate.

Prin caracterul ei unic (vagi asemănări de decor pot fi stabilite eventual cu vasul de la Biia¹), brățara de la Dipșa ilustrează originalitatea artei geto-dacice, înaltul nivel artistic la care ajunseseră orfevrierii geto-daci în perioada de început a epocii fierului. 

Dan DRĂGUŞ 
Muzeul de istorie al R.S. România
Magazin Istoric, an. 17, nr. 6, iunie 1983

Zilele Art Nouveau ✨ ORADEA

10 iunie ora 18.00 ✨ Restaurant Coquette ✨

Lansăm conceptul casei de licitații ✨ EuropeX™ ✨ într-o întâlnire neconvențională la ✨ Festivalul ART Jewelry Festival Oradea 2023 ✨ în anul 10 de viață al acestui festival ✨ anul acesta festivalul sărbătorește 10 ani de la prima ediție care a avut loc la Galeria Calpe Timișoara ✨ ediție în care vom face parte din juriu

✨ 360 ° Reputație MultiversX
Cel mai mare tezaur de AUR din EUROPA

Written by Daniel ROȘCA

Se spune că un popor fără tradiții este un popor fără viitor… ! Viitorul copiilor este de fapt viitorul nostru! Copilul tău trebuie să viseze! Copilul tău are nevoie de o ancoră, are nevoie să îşi cunoască cu adevărat rădăcinile. Copilul tău trebuie să viseze la 8500 de ani de continuitate pentru un viitor sigur pentru el… altfel o să rămână singur în necunoscut. Nu-ţi lăsa copilul singur în necunoscut ♦ susține și TU proiectul

Website: https://europegenesys.com